Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Narodilo sa najviac detí za posledných 14 rokov

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku sa v minulom roku narodilo najviac detí za posledných 14 rokov. Pokračoval tak viacročný nárast pôrodnosti.

Vyplynulo to z informácií Štatistického úradu. V roku 2009 prišlo na svet 61.217 živých detí, čo je najviac od roku 1995, keď sa narodilo 61.427 detí. Zvýšenie pôrodnosti je však podľa odborníkov dočasné, môže zaň najmä odkladanie pôrodov do vyššieho veku.

"Nárast pôrodnosti je skôr dôsledkom realizácie odložených pôrodov ako silných populačných ročníkov," povedal vedúci Výskumného demografického centra Boris Vaňo. Poznamenal, že priemerný vek ženy pri prvom pôrode sa za posledné roky zvýšil na 27 z 22 rokov. "Mladí ľudia odkladajú narodenie dieťa do vyššieho veku, pričom odložené pôrody sa začínajú realizovať práve teraz," dodal.

Zvýšenie pôrodnosti potrvá podľa Vaňa najbližších desať či 15 rokov. "Keď začnú rodiť slabšie populačné ročníky, počet živo narodených detí sa začne znižovať," pripomenul. Zároveň upozornil, že do dôchodku budú postupne nastupovať silné populačné ročníky, čo spolu s poklesom pôrodnosti a predlžovaním života prispeje k starnutiu obyvateľstva. "Hovoriť o vymieraní Slovákov by však bolo predčasné," doplnil.

Na Slovensku v minulom roku podľa Štatistického úradu zomrelo 52.913 ľudí, zo zahraničia sa prisťahovalo 4367 osôb. Celkovo tak v krajine pribudlo 12.671 osôb.

Postupné zavádzanie príspevkov pri narodení prvého až tretieho dieťa podľa Vaňa nárast pôrodnosti v posledných rokoch výraznejšie neovplyvnilo. Odborníci už skôr varovali, že súčasný nárast pôrodnosti nevyrieši možné problémy s nedostatkom peňazí na vyplácanie dôchodkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu