Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Filip (3,5) vie písať do mobilu

Mamička z Humenného by v meste privítala triedu pre nadané deti. Zobraziť galériu (3)
Mamička z Humenného by v meste privítala triedu pre nadané deti.

HUMENNÉ - Všetci otvárajú ústa od úžasu. Malý Filip (3,5) je mimoriadne nadané dieťa. Chlapec z Humenného už ako deväťmesačný listoval v knižkách, vedel rozoznávať veci a zvieratká. Jeho prirodzené danosti sa s pribúdajúcim vekom prejavujú čoraz viac.

Mamke Viere Hovancovej sa narodil, keď mala 44 rokov. "Keď mal Filipko rok aj dva mesiace, vyžadoval, aby sme mu čítali knihy. Na prechádzkach s kočiarom po meste potom s cumlíkom v ústach čítal písmená na reklamných nápisoch. V tom čase už poznal všetky samohlásky a spoluhlásky d a m," spomína si V. Hovancová. Už ako 16-mesačný poznal celú abecedu.

"Vedel ju dokonca povedať aj striedavo. Ja som povedala A a on vzápätí B. Po mojom C, nasledovala jeho odpoveď - D. A takto to šlo do konca," vraví šťastná mamička. V odborných knihách sa píše, že najmladšie dieťa, ktoré poznalo abecedu, malo dva roky. Filip ho teda predbehol o 8 mesiacov! Chlapec dokonca pozeral aj televízne relácie Milionár a Pokušenie hlavne preto, lebo sa mu páčili písmená. Onedlho začal recitovať básničky, a to aj po anglicky a rusky.

Dnes, keď má 3,5 roka, pre neho nie je problém tvoriť slová. "Píše ich dokonca aj na mobile a začína prekvapovať rozličnými otázkami. Pýta sa napríklad, či je tiež cicavec a čo robí mozog, keď nerozmýšľa," vraví V. Hovancová, ktorú však trápi, čo bude, keď jej začne chodiť do školy.

"V Humennom zatiaľ nie je trieda pre nadané deti, bola by som veľmi rada, keby ju otvorili aj v našom meste," vyzýva predstaviteľov mesta, aby jej syn, ale aj iné talentované deti dostali priestor pre rozvoj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu