Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dva poháriky alkoholu denne pomáhajú ženám proti obezite

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON - Ženám, ktoré vypijú dve poháre vína, piva alebo tvrdého alkoholu denne, hrozí menšie riziko obezity ako tým, ktoré nepijú vôbec.

Tento poznatok vyplynul z novej štúdie amerických vedcov, ktorú uverejnili v odbornom časopise Archives of Internal Medicine. Vedci do výskumu zahrnuli 19 tisíc amerických žien, ktoré nemali problém s váhou a ktoré mali 39 a viac rokov. Pýtali sa ich, koľko pohárov alkoholu vypijú denne, a potom ich sledovali približne 13 rokov.

Najdôležitejšiu skupinu z tejto vzorky, teda 7 346 žien, tvorili tie, ktoré nepili takmer vôbec alkohol. V druhej najväčšej skupine (6 312 osôb, čo je takmer tretina) boli ženy, ktoré tvrdili, že vypijú denne tretinku pohára vína, piva alebo iného alkoholu. Ďalších dvadsať percent z celkového počtu skúmaných žien sa priznalo k svojej dennej dávke jedného pohárika, šesť percent k dvom pohárikom a tri percentá k viac ako dvom pohárikoch alkoholu denne.

V Spojených štátoch sa za štandardnú mierku pohárika alkoholu považuje ten, ktorý obsahuje 14 gramov alkoholu, čo predstavuje 15 cl vína, 35 cl piva alebo 43 ml tvrdého alkoholu.

Počas 13 rokov pribrali na váhe najviac ženy, ktoré nepili alkohol vôbec. Najlepšie odolávali kilogramom navyše tie, ktoré vypili toľko alkoholu denne, ako ho obsahuje americký štandard dvoch pohárikov.

Najlepšie si v boji proti nadmerným kilogramom osvedčilo červené víno, ale rovnaký efekt preukazovali v menšej či väčšej miere všetky druhy skonzumovaného alkoholu, tvrdia autori štúdie.

Vedci však nechcú odporučiť pitie alkoholu ako prostriedok boja proti obezite, a to so zreteľom na zdravotné a psychosociologické problémy spojené s jeho konzumáciou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu