Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko v tieni mafie

Krst ohňom Zobraziť galériu (4)
Krst ohňom

Pušným prachom a nábojmi pokrstili včera večer knihu V tieni mafie herec Marián Geišberg, hudobníci Oskar Rózsa a Boboš Procházka, novinár Marián Leško a autor knihy Jozef Karika.

„Želal som si, aby sme krstili dažďom alebo priam prietržou mračien 500 eurových bankoviek, ale Národná banka Slovenska má všetky bankovky momentálne obsadené,“ povedal na margo krstu M. Leško a dodal: „Knihu našťastie nebudeme ani mafiánsky udierať, skopávať ju ani ju neodstrelíme.“ Leško, ktorý sa zhostil moderovania večera so šarmom jemu vlastným, má skvelý prehľad v politike – regionálnej i štátnej -, kde sa odohráva väčšina románu V tieni mafie.

Jozef Karika totiž ponúka čitateľom silný príbeh, v ktorom zlo a násilie prerastá našou spoločnosťou. Analyzuje praktiky mafiánov, politikov, rozoberá fungovanie regionálnej politiky, ale aj práce médií. Nechýbajú drsné až brutálne opisy nakrúcania pornofilmov, výpalníckych metód, obchodu s bielym mäsom. „Od vydania takéhoto kontroverzného románu, navyše pod vlastným menom, ma odhovárali všetci priatelia i blízki. Ja však verím, že v živote sa nájde zopár dôležitých vecí, pre ktoré chlap musí dokázať riskovať," povedal autor, ktorý svojimi textami rád provokuje, podpichuje a v podobnom duchu sa nesie aj jeho novinka.

Vydanie jeho novinky sprevádzal citát „Úspech bude, keď prežijem.“ a okomentovaniu tohto vyhlásenia sa nevyhol ani počas krstu. Viacerí sa ho totiž pýtali, či bude aj pokračovanie tohto skvelého mafiánskeho románu: „Je skoro o tom hovoriť. Navyše, keď ešte stále nie je ani ujasnená otázka mojej ďalšej životnosti, ale mám nápady a určite by som ešte chcel ukázať viac,“ prezradil Karika a dodal, že ak bude živý, zdravý a bude mať chuť, určite sa dočkáme pokračovania.

Podľa Kariku totiž akosi všetci žijeme v tieni mafie, vieme o tej strašnej jazve na spoločnosti a tak trochu je to celé zvrátené. „Veď ako je možné, že takúto knihu dokáže napísať slušný, normálne pracujúci človek ako som ja, ktorý sa o mafiu špeciálne nezaujíma,“ pýtal sa autor. „V živote som ukradol iba magnetky na základnej škole a dodnes ma z toho občas hryzie svedomie. A ako je tiež možné, že stovky a tisíce prevažne slušných ľudí, ktorí tú knihu už prečítali, presne vedia o čom to je?!“

Vynikajúcu atmosféru večera podčiarkla hudba dvojice Oskar Rózsa a Erich „Boboš“ Procházka. „Môžem za Boboša a za mňa povedať, že tvorba Jozefa Kariku je najdôležitejšia literatúra, ktorou sa zaoberáme už niekoľko rokov a myslím si, že je to pre nás česť stáť tu a krstiť túto skvelú knihu,“ povedal Oskar Rózsa. Do deja knihy V tieni mafie vtiahol asi 80 prítomných hostí strhujúcim prednesom herec Marián Geišberg.

 

Prečítajte si ukážky z knihy „V tieni mafie!“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu