Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bábätká plačú s odlišnými akcentmi

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Novorodeniatka sa učia jazyk už v maternici a narodia sa s niečím, čo by sme mohli nazvať akcentom, píše sa v novej štúdii o plačúcich bábätkách.

Fakt, že plod počuje a zvyká si na jazyk už v maternici, nie je ničím novým. Niekoľko štúdií ukázalo, že keď je bábätko krátko po narodení vystavené rozličným jazykom, zvyčajne bude naznačovať preferencie voči jazyku, ktorý počúvalo počas svojho "pobytu" v maternici. No rozlíšenie reči a schopnosť rozprávať či "plakať" ňou sú dve odlišné veci.

Tím vedený Kathleen Wermke z nemeckej univerzity skúmal "melódie" plaču 60-tich zdravých novorodencov - 30 francúzskych a 30 nemeckých. Výskumníci vedeli, že pre Francúzov je typické dvíhať melódiu na konci slov a fráz, zatiaľ čo Nemci robia presný opak. Takisto vedeli, že melódia, alebo intonácia v prípade hovorenej reči, zohráva kľúčovú úlohu pri učení sa jazyka.

Zo štúdie vyplynulo, že melódie novorodencov mali rovnakú intonáciu, ako jazyky, ktoré bábätká počúvali v maternici. Napríklad plač francúzskych novorodencov sa zvykol zakončovať rastúcim tónom. "Je očividné, že dlhý proces učenia sa jazyka začína už s vnímaním a produkciou melódie ľudskými plodmi a deťmi," uzavrela Wermke. Informáciu zverejnil internetový portál nationalgeographic.com.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu