Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fotograf zachránil posledné fotografie z Osvienčimu

Osvienčim
Osvienčim

BRATISLAVA - Rodák z poľských Katovíc Wilhelm Brasse bol fotografom v koncentračnom tábore v Osvienčime a podarilo sa mu zachrániť posledné fotografie ako dôkaz o zverstvách, ktoré nesmú zostať zabudnuté.

Dnes 91-ročný Brasse fotografoval pokusy "anjela smrti" Jozefa Mengeleho na živých ľuďoch, židovských väzňov odchádzajúcich do plynových komôr ako aj táborový nevestinec, kde ženy boli sexuálnymi otrokyňami.

Dňa 17. januára 1944 mu veliteľ prikázal spáliť všetky negatívy. "Povedal, Brasse, Ivanovia prichádzajú, všetko znič," povedal bývalý väzeň v rozhovore pri príležitosti utorňajšieho Medzinárodného pamätného dňa obetí holokaustu. "Nevedel však, že negatívy sú nehorľavé. Vložil som ich do piecky, zapálil, veliteľ počkal desať minút a odišiel. Oheň som zahasil," dodal Brasse, ktorého chytili, keď sa v roku 1939 snažil ujsť z Poľska.

Na fotografii, ktorú urobil na príkaz Mengeleho, sú nahé dievčatá pripomínajúce kostry. "Boli to dvoje židovské dvojčatá. Boli veľmi mladé a ja som vedel, že zomrú o niekoľko hodín alebo dní. Povedal som im aspoň to, že už sa im nič nestane." Brasse, väzeň s číslom 3444 bol donútený fotografovať aj Mengeleho experimenty. "Ženy neboli v narkóze. Cez vagínu im zaživa vyberali maternicu a ja som to musel detailne fotografovať."

Profesionálnym fotografom sa stal, lebo jeho rodičia nemali peniaze na školy a to mu zachránilo život. Po vojne chcel v profesii pokračovať, ale podľa jeho slov to nebolo možné. "Pred očami mám stále úbohé židovské deti. Sú veci, na ktoré nedokážete nikdy zabudnúť."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu