Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tetris môže pomôcť zabudnúť na traumatické momenty

(Zdroj: Jupiterimages)

LONDÝN - Hranie obľúbenej počítačovej hry Tetris môže pomôcť ľuďom prekonať posttraumatické šoky. Dokázala to štúdia psychológov z Oxfordskej univerzity, ktorú zverejnil vedecký magazín PLoS ONE.

Hranie hry s padajúcimi predmetmi rôznych tvarov, ktoré by mali do seba zapadať, podľa štúdie odpútava pozornosť ľudí od traumatických momentov a spôsobuje, že ľudia si v budúcnosti na nepríjemné životné okamihy budú spomínať oveľa menej.

"Je to však len prvotné zistenie," uviedla Emily Holmes z Oxfordskej univerzity, ktorá mala celý výskum na starosti. Podľa nej by bolo ideálne, ak by dotknuté osoby začali hrať Tetris do šiestich hodín od traumatického okamihu.

Výskum tímu z prestížnej univerzity prebiehal tak, že 40 zdravým osobám premietali dramatické fotografie rôznych zranení. Po polhodinovej prestávke následne 20 z nich začalo hrať Tetris a druhá polovica z nich nerobila nič.

Po siedmich dňoch si desať ľudí, ktorí po tragických záberoch Tetris nehrala, spomínala omnoho viac na konkrétne premietané fotky. Informáciu zverejnil server ox.ac.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu