Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vírus z Facebooku zasiahol desiatky slovenských užívateľov

BRATISLAVA - Červ, ktorý útočí cez sociálnu sieť Facebook, zasiahol na Slovensku niekoľko desiatok počítačov. Z aktuálnych štatistík spoločnosti Eset vyplýva, že nová vlna vírusu Win32/Koobface sa začala na prelome novembra a decembra. Zasiahla niekoľko desiatok tisíc počítačov vo svete, na Slovensku išlo len o niekoľko desiatok prípadov.

Používatelia a používateľky siete Facebook sa s červom stretávajú denne, keď dostávajú notifikácie od svojich známych, ktorí odporúčajú pozrieť si konkrétny link, alebo spustiť aplikáciu. "Až po dokončení úkonov, ako je pridanie aplikácie, uskutočnenie aktivity a podobne, sa používateľ môže ocitnúť na infikovanej stránke, cez ktorú sa do jeho počítača dostane napríklad trójsky kôň, adware a podobne. K takýmto aplikáciám je vhodné správať sa ako k spamu - ignorovať a prípadne vymazať," uviedol Martin Baranovič zo spoločnosti Eset.

Zmätočné informácie podľa neho zasiela aj Facebook. "V čase, keď Koobface zavádza používateľov nepravdivými informáciami, zasiela Facebook e-maily, ktorým na prvý pohľad používateľ nemôže veriť, a tak ich ignoruje. Sú to však reálne výzvy na zmenu hesla, podmienené kliknutím na neznámy link," vysvetlil Baranovič. Podľa neho je vhodné mať aktualizovaný internetový prehliadač, antivírovú ochranu, neklikať na neznáme linky, pravidelne si meniť užívateľské údaje a používať silné heslá, ktoré sa vyznačujú kombináciou veľkých a malých písmen a čísel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu