Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svet obleteli FOTO pápeža Františka v štýlovej bunde: Ľudia chvália jeho vkus, no má to háčik

(Zdroj: Reddit)

NEW YORK - Na sociálnych sieťach sa nedávno objavili fotografie pápeža Františka v štýlovej bielej bunde. Ľudia začali okamžite chváliť jeho vkus. V skutočnosti ale Svätý otec na sebe nič také nemal. Snímky vytvorila umelá inteligencia (AI). Tento prípad upozorňuje na to, ako ľahko môže AI rozpútať dezinformačnú vojnu.

Umelá inteligencia vygenerovala zábery pápeža v módnej páperovej bunde. Hneď zaplavili všetky sociálne siete, kde mnohí uznanlivo komentovali Františkov módny vkus. Faktom ale zostáva, že na sebe túto bielu bundu nikdy nemal. "Až dnes som zistil, že tento záber bol vytvorený umelou inteligenciou. Prvá fotografia umelej inteligencie, ktorou som sa nechal oklamať," napísal na Twitteri jeden užívateľ. 

Podľa Trendov Google došlo k nárastu vyhľadávania pápeža Františka krátko po tom, čo boli na Twitteri zverejnené jeho fotografie v bielej bunde. Na internete sa objavili iba niekoľko dní po tom, čo internet zaplavili zábery vygenerované AI, na ktorých bolo vybrazené zatknutie bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Kým väčšina ľudí ich spochybnila, fotografiám pápeža v bielej bunde uverili takmer okamžite. Aj keď sa umelá inteligencia neustále zlepšuje, na snímkach je stále vidno isté nedokonalosti, ktoré napovedajú, že nie sú skutočné. AI obvykle deformuje ruky, v prípade pápeža mu ale zdeformovala aj krucifix okolo krku.

Doposiaľ nie je známe meno osoby, ktorá fotografie pápeža Františka zverejnila na sociálnych sieťach. V rozhovore pre Buzzfeed však táto osoba uviedla, že zábery považovala za vtipné. Zároveň dodala, že je trochu strašidelné, že to ľudia prijali ako fakt a mysleli si, že je to skutočné, bez toho, aby to čo i len na chvíľu spochybnili. 

Viac o téme: Umelá inteligenciaPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu