Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci konečne objasnili záhadnú smrť Ludwiga van Beethovena: Mimomanželská aféra!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

BERLÍN - Okolo smrti Ludwiga van Beethovena doteraz panovalo viacero nejasností. Nakoniec ich podľa najnovších zistení pravdepodobne vyriešila analýza jeho vlasov. Autori štúdie zverejnenej v časopise Current Biology sa zároveň zmieňujú o zaujímavosti, ktorá sa týka genetiky tohto slávneho nemeckého skladateľa. Vyvodili z nej, že v jeho rodine pravdepodobne došlo k mimomanželskej udalosti.

Napriek tomu, že sa Ludwig van Beethoven na sklonku života zmienil o svojich zdravotných problémoch, príčina jeho smrti nebola nikdy známa. Sekvenovanie genómu z prameňa jeho vlasov však pravdepodobne vnieslo do tejto záhady viac svetla. Slávny Nemec zomrel 26. marca 1827, čiže v období, kedy boli podobné analýzy veľkou neznámou. Našťastie sa zachovalo osem vzoriek jeho vlasov, hoci v skutočnosti je iba päť z nich považovaných za autentické. Stačili ale na sekvenovanie Beethovenovho genómu, ktoré prispelo k odhaleniu príčin jeho zlého zdravotného stavu v posledných rokoch života.

Vedci konečne objasnili záhadnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Naším prvoradým cieľom bolo objasniť Beethovenove zdravotné problémy. Patrila medzi ne progresívna strata sluchu, ktorá sa u neho prejavila koncom 20. rokov jeho života a nakoniec viedla k tomu, že v roku 1818 úplne ohluchol," povedal Johannes Krause z Inštitútu Maxa Plancka pre evolučnú antropológiu so sídlom v Lipsku. 

Vedci nedokázali odhaliť definitívnu príčinu Beethovenovej hluchoty ani gastrointestinálnych problémov. Objavili však množstvo významných genetických rizikových faktorov poukazujúcich na ochorenie pečene, ktoré pravdepodobne prispelo k jeho smrti. Štúdia zároveň zrejme odhalila mimomanželskú udalosť, ku ktorej došlo v rodinnej histórii van Beethovenovcov. Zistilo sa, že Ludwigov chromozóm Y sa nezhoduje s chromozómom jeho známych novodobých príbuzných. Nález naznačuje, že niekde medzi Ludwigom a skorším počatím Hendrika van Beethovena v Kampenhoute v Belgicku v roku 1572 mohlo dôjsť k afére v otcovskej línii. 

Nové zistenia tak vyvrátili doterajšie predpoklady o tom, že skladateľ zomrel v dôsledku dedičného ochorenia alebo na otravu olovom. O tejto možnosti sa teoretizovalo v minulosti na základe analýzy vzorky vlasov. Napokon sa však zistilo, že patrili nejakej žene. Najnovší výskum dospel k záveru, že kombinácia nadmernej konzumácie alkoholu, genetickej predispozície na ochorenie pečene a potvrdená infekcia hepatitídy typu B spôsobili skladateľovi vážne problémy s pečeňou. A toto je aj pravdepodobná príčina jeho smrti.  

Viac o téme: Ludwig van Beethoven
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu