Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prekvapivé zistenie vedcov: V tomto veku sa znižuje schopnosť chodiť a rozprávať zároveň! Fú, tak skoro?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages)

BOSTON - Vedci vďaka novej štúdii zverejnenej v časopise Lancet Healthy Longevity zistili, že schopnosť zároveň chodiť a rozprávať sa začína znižovať omnoho skôr, ako sa pôvodne predpokladalo. Zníženie tejto schopnosti môže byť varovným signálom nastupujúcej demencie.

Chôdza je komplexná úloha, ktorá sa najčastejšie vykonáva súčasne popri iných úlohách, či už pri rozprávaní, čítaní alebo rozhodovaní. Po 65. roku života však takáto "dvojitá práca" u mnohých ľudí zhoršuje výkonnosť chôdze a môže dokonca spôsobiť nestabilitu. Nová štúdia vykonaná výskumníkmi z Harvard Medical School a Hebrew SeniorLife mala za cieľ objasniť vzťahy medzi vekom, "dvojúlohovou" chôdzou a kognitívnymi funkciami v strednom veku. 

Vedci zistili, že schopnosť vykonávať dve úlohy počas chôdze začína klesať vo veku 55 rokov, čiže desať rokov pred starobou, ktorá sa tradične definuje hranicou 65 rokov. Tento pokles schopnosti chodiť a rozprávať súčasne je spôsobený zmenami v kognícii a základnej funkcii mozgu, nie zmenami vo fyzických funkciách. "Naše výsledky naznačujú, že v strednom veku môže byť slabý výkon pri dvojúlohovej chôdzi indikátorom zrýchleného starnutia mozgu alebo inak presymptomatického neurodegeneratívneho stavu," uviedol jeden z autorov štúdie Junhong Zhou. 

Prekvapivé zistenie vedcov: V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumu sa zúčastnilo 996 dospelých vo veku 40 až 64 rokov. Z nich 640 (342 mužov a 298 žien) dokončilo hodnotenie chôdze a kognitívnych funkcií počas obdobia štúdie. "Hodnotili sme veľký počet jedincov vo veku 40 až 64 rokov a zistili sme, že schopnosť chodiť za normálnych podmienok zostala v tomto vekovom rozmedzí relatívne stabilná. Ale keď sme účastníkov požiadali, aby chodili a súčasne vykonávali mentálnu aritmetickú úlohu, spozorovali sme jemné, ale dôležité zmeny v chôdzi od polovice šiestej dekády života," povedal Zhou. Doplnil, že chôdza s dvoma úlohami zvyšuje stres, pretože úlohy musia súťažiť o zdieľané zdroje v mozgu.

Prekvapivé zistenie vedcov: V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hoci experti pozorovali, že dvojúlohová chôdza mala tendenciu klesať s postupujúcim vekom, nie všetci v štúdii zodpovedajú tomuto hodnoteniu. "Pozorovali sme časť účastníkov vo veku nad 60 rokov, ktorí vykonali dvojúlohový test, ako aj účastníkov vo veku 50 rokov a mladších. To znamená, že výkon pri dvojúlohovej chôdzi nemusí nevyhnutne klesať, keď starneme, navyše niektorí jedinci sa zdajú byť odolnejší voči účinkom starnutia," dodal Zhou. Spolu s kolegami teraz dúfa, že ich štúdia podnieti budúci výskum s cieľom objaviť životný štýl a ďalšie faktory, ktoré podporujú udržanie dvojúlohového výkonu až do staroby.

Viac o téme: MozogChôdzaDemencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu