Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VAROVANIE pre tehotné ženy, ktoré jazdia autom: Toto môže spôsobiť vážne pôrodné komplikácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-NAN - Výsledky nedávneho výskumu zverejnené v časopise BMJ Injury Prevention poukazujú na riziká, ktorým sú vystavené tehotné ženy pri cestovaní v aute alebo pri jazde na kolobežke. Jeho autori upozorňujú, že už aj zanedbateľné nárazy a drobné poranenia zvyšujú riziko vážnych pôrodných komplikácií.

Už malé autonehody môžu podľa vedcov z Taiwanu spôsobiť uvoľnenie placenty, viesť k predĺženým kontrakciám a indukovanému pôrodu, píše Daily Telegraph. Predchádzajúci výskum poukázal na nebezpečenstvá vznikajúce pri vážnych autonehodách, ktoré môžu skončiť pôrodnými komplikáciami alebo dokonca detskou mozgovou obrnou. Doteraz však nikto neskúmal, aké následky môže mať na tehotnú ženu malá dopravná nehoda, pri ktorej utrpí len drobné poranenia. Výskumníci preto porovnali záznamy o narodení a zdravotnom poistení žien, ktoré boli účastníčkami dopravných nehôd, a údaje porovnali s rodičkami, ktoré takéto nehody nemali. 

VAROVANIE pre tehotné ženy,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Z výsledkov vyplýva, že dokonca aj u tých žien, ktoré zažili počas tehotenstva menšie dopravné incidenty, sa o 70 percent zvýšila pravdepodobnosť, že dôjde k odtrhnutiu placenty. To môže u matky spôsobiť krvácanie a narušiť zásobovanie dieťaťa kyslíkom a živinami. Rovnaká skupina mala zároveň o 54 percent vyššiu pravdepodobnosť indukovaného pôrodu, pravdepodobnosť predĺžených kontrakcií sa u tejto skupiny zvýšila o 34 percent. Výrazne vyššie riziko komplikácií pri pôrode mali aj tehotné ženy po menších nehodách počas jazdy na kolobežkách. V ich prípade narástlo riziko odtrhnutia placenty o 83 percent v porovnaní so ženami, ktoré prežili dopravné incidenty v autách. 

"Naše zistenia poukazujú na skutočnosť, že zdravotníci by si mali uvedomiť tieto dôsledky a mali by zvážiť vzdelávanie tehotných žien v oblasti bezpečnosti cestnej premávky a upozorniť ich na  možnosť výberu dopravného prostriedku počas tehotenstva. Vzhľadom na pozorované asociácie je potrebné lepšie zohľadniť okolnosti, ktoré budú predmetom budúceho výskumu zameraného na následky dopravných nehôd počas tehotenstva s cieľom zavedenia účinných opatrení," uviedla šéfka výskumného tímu Chung-Yi Liová z Národnej univerzity Cheng Kung v Tainan City. 

VAROVANIE pre tehotné ženy,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

novej štúdii sa uvádza, že ženy, ktoré sa vážnejšie zranili pri nehodách, boli vystavené oveľa väčšiemu riziku pôrodných komplikácií. Tie, ktoré do troch dní po autonehode potrebovali hospitalizáciu, mali takmer šesťkrát vyššiu pravdepodobnosť odtrhnutia placenty. Zároveň sa u nich významne zvyšovalo riziko silného krvácania pred pôrodom, ktoré si vyžadovalo cisársky rez a ich deti mali nedostatočnú pôrodnú hmotnosť.

Viac o téme: PôrodAutonehodaTehotenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu