Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Krásna moderátorka spravodajstva vyvoláva hrôzu: Vidíte, čo je na nej divné?

(Zdroj: Youtube/TVBS NEWS)

PEKING - Čína predstavila moderátorku spravodajstva, ktorá nie je z mäsa a kostí. Ide o umelú inteligenciu. Virtuálna moderátorka doručuje správy a odpovedá na otázky celých 24 hodín denne, no má to háčik. Dokáže reagovať len na základe vopred napísaného scenára a šíri ideológiu čínskej komunistickej strany.

Diváci v Číne určite poznajú Ren Xiaorongovú - moderátorku spravodajstva People‘s Daily, ktorá je v skutočnosti umelou inteligenciou (AI). Celý deň hlási najnovšie správy a odpovedá na otázky divákov. Napriek tomu, že to môže znieť fantasticky, nie je to úplne tak. Ukázalo sa, že umelá hlásateľka dokáže reagovať iba na základe vopred napísaného scenára a tiež šíri oficiálnu ideológiu Komunistickej strany Číny. 

 

Ren Xiaorong has joined China’s state-controlled newspaper.

Posted by news.com.au on Friday, March 17, 2023

Krásna a elegantne oblečená Xiaorongová debutové vysielanie odštartovala slovami: "Dobrý deň, volám sa Ren Xiaorongová. Som digitálna moderátorka AI, ktorá sa práve pripojila k People‘s Daily. Tisíce moderátorov správ mi odovzdali svoje profesionálne schopnosti. 365 dní v roku a 24 hodín denne vám budem podávať správy, bez odpočinku." 

Jej tvorcovia tvrdia, že úlohou AI je odpovedať na otázky týkajúce sa vzdelávania, zdravia, bývania, zamestnanosti a ochrany životného prostredia. Keď sa ale pokúsite položiť konkrétne otázky, AI vám neodpovie, pretože si môžete vybrať iba z vopred stanoveného zoznamu tém. Okrem toho sú odpovede moderátorky v súlade s ideológiami tamojšej komunistickej strany. Prostredníctvom virtuálnych otázok a odpovedí reaguje na otázky o vládnych politikách a zároveň podsúva používateľom propagandu. 

Xiaorongová sa tak pripojila k malému, ale rastúcemu klubu moderátorov správ AI, keďže čínske spravodajské stanice pokračujú v experimentovaní s touto technológiou. Na čínskej sociálnej sieti Weibo, ktorá je silne cenzurovaná, bolo na Ren veľa pozitívnych ohlasov. Napriek vládnemu monitorovaniu sa však niektorí vyjadrili pochybovačne. Ľudia na Twitteri, ktorý je v Číne zakázaný, si z čínskej AI zase robili srandu.

Viac o téme: ModerátorkaPropagandaUmelá inteligenciaČínaRen Xiaorongová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu