Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šesť dôvodov, kedy potrebujete názor ďalšieho lekára pri vašich zdravotných ťažkostiach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Ak ste postavený pred nejaké zásadné rozhodnutia týkajúce sa vášho zdravia, podľa odborníkov je správne, ak svoj problém konzultujete s viacerými lekármi. Vo viacerých štúdiách sa totiž uvádza, že veľa pacientov sa vyhlo komplikáciám súvisiacim s ich zdravotným stavom vďaka tomu, že sa pri závažných diagnózach nespoliehali iba na odporúčania jedného odborníka.

Ak riešite závažný zdravotný problém a neviete sa rozhodnúť, či máte absolvovať operačný zákrok alebo novú liečbu, nemali by ste sa spoliehať na diagnostikovanie a odporúčanie jedného lekára.  Štúdia Kliniky Mayo z roku 2021 napríklad zistila, že týmto spôsobom môžete znížiť riziko nesprávnej diagnózy až na polovicu. Predchádzajúci výskum dokonca potvrdil, že jednému z piatich pacientov stanovil druhý lekár inú diagnózu ako prvý. Na obhajobu je potrebné podotknúť, že aj muži a ženy v bielych plášťoch sú len ľudia so všetkými svojimi chybami a nedostatkami a ich závery môžu byť ovplyvnené nevedomými predsudkami. 

Šesť dôvodov, kedy potrebujete
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci sa rôznia v názore, či by sa mal pacient pri dôležitých rozhodnutiach spoľahnúť iba na jedného lekára. Medicínska redaktorka Karla Robinsonová odporúča pacientom vyhľadať aj iného, ale lekár Joshua Carothers s tým nesúhlasí a domnieva sa, že týmto spôsobom ľudia iba odsúvajú liečbu a môže sa im zhoršiť stav. Rádiológ Ben Paxton zas poznamenáva, že získanie druhého názoru je spojené s vyššími nákladmi, najmä ak potrebujete vyhľadať viacerých špecialistov alebo podstúpiť ďalšie röntgenové a laboratórne testy. Napriek týmto protichodným postojom existuje šesť situácií, v ktorých je lepšie navštíviť aj iného lekára, informuje magazín Best Life

Váš stav sa nezlepšuje

Váš lekár síce vyskúšal viaceré lieky, ale vy sa necítite lepšie, dokonca sa váš stav ešte zhoršil. Napriek tomu nenariadil ďalšie testy ani neuvažoval o možnosti alternatívnej liečby. Podľa chirurga Christophera Hollingswortha je práve toto bod, kedy je čas navštíviť iného odborníka. Je totiž pravdepodobné, že trpíte iným ochorením, ktoré zhoršuje váš stav, prípadne váš lekár dostatočne nepreskúmal potenciálne príčiny pretrvávajúceho problému. Napríklad ak vám odporučí operáciu žlčníka na zmiernenie bolesti brucha, ale vy trpíte touto bolesťou aj po zákroku. 

Šesť dôvodov, kedy potrebujete
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Máte diagnostikované ojedinelé ochorenie

Mnohé zo zriedkavých chorôb sú často nesprávne diagnostikované. Prieskum z roku 2014 zistil, že ľudia s neobvyklými ochoreniami musia navštíviť v priemere 7,3 lekára a od nástupu symptómov čakať priemerne 4,8 roka, kým im je stanovená presná diagnóza. Podľa Robinsonovej je v prípade zriedkavej choroby druhý názor nesmierne užitočný, pretože tieto diagnózy nie sú tak dobre preskúmané ako tie bežné. Keďže váš lekár sa málokedy stretáva s takýmito pacientmi, môže mať problémy s rozpoznaním príznakov a nemusí byť ani dostatočne oboznámený s možnosťami liečby.

Čaká vás riziková operácia

Ak vám lekár odporučí transplantáciu orgánu, operáciu mozgu, srdca alebo kolorektálnu chirurgiu, je správne obrátiť sa aj na iného odborníka. Tieto zákroky môžu mať vážne a potenciálne život ohrozujúce komplikácie a hľadanie viacerých odborných názorov vám môže pomôcť urobiť rozumné rozhodnutie a zvoliť najlepší možný postup. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Bojujete s chronickou bolesťou

Diagnostikovanie a liečba chronickej bolesti môže byť mimoriadne zložitá. Napríklad fibromyalgia, čiže chronický stav charakterizovaný rozšírenou bolesťou v celom tele, je ťažko liečiteľný. Nie je totiž jasné, čo je jeho príčinou a neexistuje naň žiadna štandardizovaná liečba. Chronická bolesť dokáže vážne ovplyvniť kvalitu života. Takže ak sa váš stav nezlepšuje, je dobré požiadať o druhý názor. 

Vaša diagnóza si vyžaduje špecialistu

Všetci lekári môžu byť dobre vyškolení v oblasti všeobecného ľudského zdravia a bežných chorôb, ale niektoré zložité a chronické alebo život ohrozujúce stavy si vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Špecialisti ako kardiológovia, endokrinológovia, infektológovia a gastroenterológovia majú špecifickejšie vzdelanie a odbornú prípravu. Znamená to, že môžu lepšie vyhodnotiť váš stav a postup, ako ho najlepšie liečiť. Napríklad lekár na pohotovosti môže odporučiť operáciu ako riešenie pre vykĺbené rameno. Ale ortopéd, ktorý sa špecializuje na zranenie ramien, môže mať inú perspektívu. 

Životné poistenie oceníte v momente, kedy sa niečo stane
Zobraziť galériu (5)
Životné poistenie oceníte v momente, kedy sa niečo stane  (Zdroj: Getty Images)

Nepozdáva sa vám plán liečby

Cítite sa neisto ohľadom svojho liečebného plánu? Znamená to, že je čas požiadať o druhý názor. Robinsonová zdôrazňuje, že možno existujú postupy, ktoré váš súčasný poskytovateľ neponúka alebo o ktorých nevie. Príkladom môže byť chronická bolesť, pri ktorej sa chcete vyhnúť užívaniu opioidov pre ich vysoko návykovú povahu. Ak váš lekár neponúka žiadne iné alternatívne možnosti, ako je akupunktúra, fyzikálna terapia alebo stimulácia elektrických nervov, možno sa budete chcieť poradiť aj s niekým iným. Pamätajte vždy na to, že vaše obavy sú opodstatnené. Ak nepotrebujete núdzovú liečbu pre život ohrozujúci stav, môže sa oplatiť počkať na druhý názor, aby ste sa uistili, či vám vyhovuje ponúkaný liečebný plán.

Viac o téme: PacientLekár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu