Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

NASA predstavila nové skafandre: Fíha, to je ale zmena! V tomto majú astronauti letieť na Mesiac

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Objemné biele skafandre, ktoré pred polstoročím nosil Neil Armstrong a jeho kolegovia z programu Apollo, už čoskoro budú minulosťou, napísala agentúra Reuters. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v spolupráci so spoločnosťou Axiom Space predstavil nové vesmírne obleky upravené pre pristátie na Mesiaci, kam by sa Američania mali v najbližších rokoch vrátiť.

Nové skafandre zahŕňajúce prilbu, topánky a batoh boli vyvinuté počas zhruba desiatich rokov. Ponúkajú lepšiu ochranu pred drsnými podmienkami vo vesmíre a lepšiu flexibilitu pre astronautov ako tie predchádzajúce. Kozmonauti by sa v nich mohli lepšie ohýbať alebo čupieť, napríklad pri zbieraní kameňov z mesačného povrchu. Hlavný inžinier Jim Stein na podujatí, kde boli vesmírne obleky predstavené, v nich dokonca predviedol výpady a drepy.

Na prilbe sú namontované kamery a svetlá a batoh obsahuje systém podpory života, ktorý bol opísaný ako akýsi "kríženec medzi veľmi luxusným dýchacím prístrojom a klimatizáciou". Prototyp skafandra je čierny s oranžovými, modrými a bielymi detailami. Aby však boli astronauti chránení pred extrémnymi teplotami na Mesiaci, budú skafandre pre túto misiu biele. Ich presná podoba zatiaľ zostáva prísne stráženým obchodným tajomstvom. Obleky sú navrhnuté tak, aby vyhovovali širokému spektru potenciálnych nositeľov a aby sa do nich zmestilo najmenej 90 percent americkej mužskej a ženskej populácie, uviedla NASA. 

NASA predstavila nové skafandre:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Skafandre, ktoré v súčasnosti nosia astronauti na misiách na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), boli predstavené približne pred štyridsiatimi rokmi. Vývoj nových vesmírnych oblekov sa plánoval už dlho, ale pre rôzne problémy sa neustále odkladal. Nové skafandre od spoločnosti Axiom Space majú byť používané predovšetkým pre lunárny program Artemis. V jeho rámci sa má prvýkrát po Mesiaci prejsť žena a človek inej ako bielej pleti. Vo vzdialenejšej budúcnosti sa plánujú aj lety na Mars. Pristátie na Mesiaci je plánované na rok 2025. V decembri bola úspešne dokončená misia Artemis I, kedy modul Orion obletel Mesiac a dostal sa ďalej od Zeme než ktorékoľvek iné kozmické plavidlo navrhnuté pre posádku. Misia Artemis II, pri ktorej modul obkolesuje prirodzenú zemskú družicu s posádkou, je v pláne v novembri 2024.

Viac o téme: AstronautiSkafanderMesiacNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu