Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Desivé odhalenie o Mount Evereste: Toto sa s ním deje po výstupoch turistov, ktorí sa tam vysmrkajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOUNT EVEREST - Každý rok sa stovky horolezcov utáboria v South Col, poslednom tábore na južnej strane Mount Everestu pred výstupom na najvyšší vrchol sveta. Odborníci najnovšie ukázali, čo všetko tam návštevníci po sebe zanechávajú.

Prostredie Mount Everestu (8849 metrov nad morom) patrí medzi najextrémnejšie na Zemi. V horskom priesmyku Južné sedlo, ktorý sa nachádza vo výške asi 7900 m.n.m., výskumný tím vedený mikrobiálnym ekológom Nicholasom Dragoneom z University of Colorado Boulder zbieral vzorky pôdy. Napriek extrémnym podmienkam sa im podarilo vypestovať baktérie a huby izolované z horských sedimentoch. Vedci boli prekvapení, že dokonca aj mikróby, ktoré sa prispôsobili teplému a vlhkému pohodliu našich nosov a hrdla, ako Staphylococcus a Streptococcus, boli schopné prežiť v drsných, chladných a suchých podmienkach prostredia. Informovali o tom v článku zverejnenom v časopise Arctic, Antarctic, and Alpine Research. 

Desivé odhalenie o Mount
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"V mikrobióme Everestu je zamrznutý ľudský podpis, dokonca aj v tejto nadmorskej výške. Ak si niekto vysmrkal nos alebo zakašľal, takto sa to môže ukázať," povedal mikrobiálny ekológ Steven Schmidt. Táto štúdia odhaľuje vplyv turistov na najvyšší vrchol sveta a môže tiež objasniť limity života na Zemi a potenciál života na iných svetoch. Vedci už predtým skúmali vzorky pôdy z Ánd, Himalájí a Antarktídy, ale teraz je to prvýkrát, čo boli odobraté v tejto nadmorskej výške a preukázali definitívne dôkazy o mikroorganizmoch spojených s ľuďmi.

Vyššia koncentrácia ultrafialového svetla, nižšie teploty a nedostatok vody - to všetko prispieva k úmrtiu mikróbov vo vysokých nadmorských výškach, takže len tie najodolnejšie organizmy dokážu prežiť takú nepriateľskú klímu, ako je táto. "Predpovedáme, že ak odoberieme vzorky z oblastí na horách, ktoré sú viac využívané ľuďmi, môžeme nájsť ešte viac mikrobiálnych dôkazov o vplyve človeka na životné prostredie," píše výskumný tím vo svojom článku.

Desivé odhalenie o Mount
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Väčšina mikróbov, ako sú tie, ktoré ľudia prenášajú do vysokých nadmorských výšok, pri vystavení týmto extrémnym podmienkam "zaspí" alebo zomrie, ale niektoré organizmy môžu podľa predchádzajúceho výskumu rásť počas krátkych období dostupnosti vody vo vysokých nadmorských výškach.

Keďže teplota vzduchu v Južnom sedle zriedka stúpa nad -10 stupňov Celzia, nie je známe, či voda z topiaceho sa ľadu môže alebo nemôže podporovať mikrobiálny rast. Teploty vzduchu v oblasti Mount Everestu však stúpajú približne o 0,33 stupňa za desaťročie. Tento trend otepľovania by mohol viesť k tomu, že organizmy, ktoré sú v súčasnosti neaktívne, sa v budúcnosti stanú aktívnymi. Vedci si zatiaľ nemyslia, že tento malý prírastok ľudských mikróbov na Everest bude mať veľký vplyv na životné prostredie. Napriek tomu môže táto štúdia ovplyvniť hľadanie mimozemského života, napríklad v prípade, že ľudia sa nakoniec dostanú na Mars.

Viac o téme: BaktérieHorolezciMount Everest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu