Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NASA prezradila, akú najbizarnejšiu vec kedy vykonala: Týka sa metly, to vážne s ňou robili toto?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/NASA)

WASHINGTON - S vládnou agentúrou NASA sa okrem iného spája vysoká odbornosť ľudí, ktorí pre ňu pracujú. Ako sa ale ukázalo, aj špičkoví experti sa niekedy spoliehajú na bizarné metódy testovania. Predstavitelia NASA prezradili, že v minulosti testovali napríklad únik vodíka pomocou obyčajnej metly.

Každý odborník v NASA by mal vedieť, že vodík horí veľmi bledomodrým plameňom, ktorý je na dennom svetle takmer neviditeľný, je vysoko horľavý a má tendenciu unikať cez tie najmenšie trhlinky. "To z neho robí nebezpečenstvo, pretože je vysoko horľavý. Výsledkom je, že detekcia únikov je najvyššou prioritou, ale je to aj výzva, pretože plyn a plameň, ktorý vyžaruje, sú bez zápachu a farby," vysvetlila agentúra v roku 2015. 

V roku 2003 NASA a výskumný inštitút Florida Solar Energy Center prišli s riešením v podobe pásky, ktorá pri vystavení živlu mení farbu. Predtým sa na detekciu plameňov používali ultrafialové senzory. Riešenie používané ešte dávnejšie v minulosti však bolo oveľa menej dôstojné, no zároveň oveľa zábavnejšie. 

"Predstavte si monitorovanie kvapalného vodíka, ktorý preteká potrubím niekoľko kilometrov, čo musela NASA urobiť v rámci prípravy na každý štart raketoplánu. Za čias Apolla sa na zisťovanie únikov používala metóda metly, kedy pracovníci zobrali metlu a chodili s jej spodnou časťou natiahnutou pred sebou. Ak začala horieť, došlo k úniku," uvádza agentúra. Riešenie bolo praktické a jednoznačne fungovalo, aj keď to pravdepodobne nebola tá najsofistikovanejšia metóda testu, akú v NASA vykonali. 

Viac o téme: MetlaVodíkNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu