Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci skenovali múmiu tínedžera z Egypta: Bombastické odhalenie, toto pokrývalo jeho telo

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: profimedia.sk)

KÁHIRA - Expertom sa podarilo nahliadnuť do starodávnej rakvy, v ktorej leží mumifikované telo dospievajúceho chlapca z Egypta. Je pokryté takmer päťdesiatimi ochrannými amuletmi, ktoré mu mali pomôcť na jeho ceste v posmrtnom živote. Odborníci opísali, ako Egypťania pripravovali mŕtve telá na nový život.

Keď pred 2300 rokmi zomrel v Egypte dospievajúci chlapec, bol mumifikovaný a ozdobený 49 ochrannými amuletmi a zlatou maskou, ktoré ho mali viesť v posmrtnom živote. Výskumníkom sa tieto amulety na a vo vnútri tela mumifikovaného "zlatého chlapca" podarilo objaviť. Použili metódu skenovania pomocou počítačovej tomografie na digitálne prezretie pozostatkov bez toho, aby ich narušili. 

 

A 2,300-year-old mummy, originally found in 1916 and left unexamined, recently underwent CT scans revealing that the...

Posted by The Jerusalem Post / JPost.com on Tuesday, January 24, 2023

Pozostatky boli prvýkrát odkryté v roku 1916 na cintoríne Nag el-Hassay, ktorý sa používal približne medzi rokmi 332 až 30 pred Kristom v južnom Egypte. Tisíce zachovaných tiel, mnohé ešte vo svojich pôvodných rakvách, boli vykopané v Egypte v 19. a začiatkom 20. storočia predtým, ako boli premiestnené do Egyptského múzea v Káhire. Rovnako ako mnoho iných, aj múmia zlatého chlapca zostala po svojom objave nepreskúmaná a bola premiestnená do suterénu múzea. 

Hoci vedci majú záujem dozvedieť sa viac o starodávnom ľudskom zdraví, ako aj o obradoch smrti a viere starých Egypťanov, rozbaľovanie mumifikovaných pozostatkov je deštruktívny proces. V posledných rokoch výskumníci použili CT skenovanie na nahliadnutie pod obaly, pričom telá zostali úplne nedotknuté. Zlatý chlapec bol uložený v dvoch vnorených rakvách. Vonkajšia je hladká a popísaná gréckymi písmenami, zatiaľ čo vnútorný drevený sarkofág je pozlátený a vzorovaný. Keď vedci skenovali múmiu, našli 49 amuletov s 21 rôznymi vzormi, vrátane zlatého jazyka umiestneného v ústach a zlatého srdcového skarabea umiestneného v hrudi, o ktorom starí Egypťania verili, že pomáha pri prechode do posmrtného života. 

Vedci skenovali múmiu tínedžera
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Mladík, ktorý mal v čase smrti pravdepodobne 14 až 15 rokov, mal na hlave aj pozlátenú masku vykladanú kameňmi a na trupe ochranný kryt. Všetky jeho orgány boli odstránené s výnimkou srdca, jeho mozog bol nahradený živicou. Hoci experti nepoznajú príčinu chlapcovej smrti, odhalili, že bol vysoký 128 centimetrov a mal oválnu tvár s malým nosom a úzkou bradou. Jeho identita zostáva neznáma, ale jeho dobrá dentálna hygiena, vysoká kvalita mumifikácie a amulety naznačujú, že mal vysoký socioekonomický status. 

Cesta do posmrtného života

Starovekí Egypťania verili, že po smrti nasleduje ďalší život, no jeho dosiahnutie si vyžadovalo nebezpečnú cestu podsvetím. Balzamovači sa postarali o to, aby pripravili telá na túto pasáž a rovnako dobre vybavili aj zlatého chlapca, uvádza štúdia zverejnená v časopise Frontiers in Medicine. "Telo tejto múmie bolo zdobené takmer päťdesiatimi amuletmi, nádherne štylizovanými v jedinečnom usporiadaní do troch stĺpcov. Mnohé boli zo zlata, niektoré z polodrahokamov, pálenej hliny alebo fajansy. Ich účelom bolo chrániť telo a dodať mu vitalitu v posmrtnom živote," uviedla autorka štúdie Sahar Saleemová, profesorka na Lekárskej fakulte Káhirskej univerzity. 

Vedci skenovali múmiu tínedžera
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Na nohách mal obuté biele sandále, zatiaľ čo jeho telo bolo zahalené papradím. Sandále mali podľa všetkého umožniť chlapcovi vyjsť z rakvy. Podľa rituálu Knihy mŕtvych starých Egypťanov si zosnulý musel pred recitovaním veršov obuť biele sandále, aby bol zbožný a čistý. Starí Egypťania boli fascinovaní rastlinami a kvetmi a verili, že majú posvätné a symbolické účinky. Kytice rastlín a kvetov preto počas pohrebu ukladali vedľa zosnulého. Amulet vložený do chlapcových úst mu mal pomôcť hovoriť v posmrtnom živote. Amulet Isis Knot mal zase zabezpečiť, že bohyňa Isis bude chrániť jeho telo. Amulety sokolov a pštrosích chocholov predstavovali duchovné a materiálne aspekty života. V dolnej časti trupu sa našiel amulet s dvomi prstami v tvare ukazováka a prostredníka pravej ruky, ktorý chránil balzamovací rez. Zlatý skarabeus bol zase považovaný za pomocníka v náročnom podsvetí. 

Vedci skenovali múmiu tínedžera
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zlatý chlapec bol presunutý do hlavnej výstavnej siene Egyptského múzea a bude obklopený CT snímkami a kópiou srdcového skarabea, aby poskytol lepší prehľad o procese mumifikácie a o obradoch smrti starých Egypťanov. "Cieľom výstavy bolo humanizovať tohto jedinca z minulosti, aby naučil moderných ľudí o živote v dávnych dobách," napísali vedci v štúdii.

Viac o téme: MúmiaMumifikáciaEgyptZlatý chlapec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu