Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Záhadný objav v Izraeli: Archeológovia sú poriadne zmätení, pravdu odhalí len čas

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Počas stavebných prác vo vodnej priekope v izraelskom Jeruzaleme objavili záhadný odtlačok ruky. Vedci nevedia prísť na význam tohto diela vytesaného v kameni. Predpokladá sa, že pochádza z 10. storočia nášho letopočtu.

Tím vedcov odkryl časť starodávnej obrannej priekopy. Medzi nálezmi bol vyrezaný odtlačok ruky, ktorý zostáva záhadou, informoval izraelský úrad pre starožitnosti na sociálnej sieti. Prieskumníci narazili na objav počas kopania pozdĺž ulice Sultan Suleiman medzi Damaskou a Levou bránou. Vedúci archeológ Zubair Adawi odkryl priekopu pod hlavnou ulicou. "Priekopa, ktorá obklopuje celé Staré mesto, sa datuje asi do 10. storočia nášho letopočtu alebo skôr a jej funkciou bolo zabrániť nepriateľovi obliehajúcemu Jeruzalem, aby sa priblížil k hradbám a vlámal sa do mesta." 

Hradby a brány Starého mesta, ktoré sú dnes viditeľné, postavil v 16. storočí turecký osmanský sultán Suleiman I. "Skoršie hradby, ktoré obklopovali staroveké mesto Jeruzalem, boli oveľa pevnejšie. Armády, ktoré sa v stredoveku pokúšali dobyť mesto, museli prekonať hlbokú priekopu a za ňou ďalšie dva hrubé hradby, zatiaľ čo obrancovia mesta na nich z hradieb útočili ohňom a sírou," uviedol Amit Re'em, riaditeľ regiónu Jeruzalema na Izraelskom úrade pre pamiatky. 

 

Exciting discoveries were made during recent excavations in ancient Jerusalem>> The Israel Antiquities Authority...

Posted by Israel Antiquities Authority on Wednesday, January 25, 2023

V opevnení sa nachádzali tajné tunely, niektoré z nich odkryli archeológovia pri predchádzajúcich vykopávkach. Pomocou tunelov mohli obrancovia mesta preliezť do priekopy a prekvapujúco zaútočiť na nepriateľa a potom zmiznúť späť v meste. Počas vykopávok sa našiel záhadný odtlačok ruky vytesaný v stene priekopy. Výskumníci stále nevedia nerozlúštiť jeho význam. "Symbolizuje to niečo? Poukazuje to na konkrétny blízky prvok? Alebo je to len miestny žart? Čas ukáže," uvažujú. 

"Mnohí snívali o Jeruzaleme a bojovali zaň a mestské opevnenia sú toho nemým svedkom. Archeologické nálezy nám umožňujú vizualizovať dramatické udalosti, ktorými mesto prešlo," povedal riaditeľ Izraelského úradu pre pamiatky Eli Escuzid. "Predstavte si tú vravu a zacíťte bojový dym. Denne odhaľujeme intenzívnu vojenskú históriu mesta a vynaložíme veľké úsilie na to, aby sme tieto nálezy vystavili verejnosti," dodal.

Viac o téme: KameňOdtlačokJeruzalemArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu