Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pozor! Už zajtra vletí obrovskou rýchlosťou do atmosféry Zeme objekt, ktorý objavili len minulý týždeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CALTECH - Už tento štvrtok vo večerných hodinách preletí okolo našej planéty Asteroid 2023 BU. Neveľké vesmírne teleso síce vstúpi do atmosféry Zeme, ale možnosť kolízie s ňou je vylúčená. Vďaka technickým vymoženostiam ho dokonca budete môcť sledovať v priamom prenose.

Počas uplynulého víkendu bol objavený asteroid 2023 BU, ktorý už o niekoľko hodín vstúpi do zemskej atmosféry a preletí okolo našej planéty. V súčasnosti sa pohybuje rýchlosťou vyše 33 000 kilometrov za hodinu. Najbližšie k nám bude zajtra, a to vo vzdialenosti 9877 kilometrov od stredu Zeme. 

Podľa údajov zhromaždených Centrom pre štúdium objektov v blízkosti Zeme (CNEOS) ide o štvrté najbližšie vesmírne teleso, ktoré sa kedy priblížilo k zemeguli. 2023 BU dosiahne tri percentá vzdialenosti Zem - Mesiac. Podľa expertov z CNEOS má vesmírna skala veľkosť zhruba štyri metre. Znamená to, že aj keby smerovala rovno k Zemi, nepredstavovala by veľkú hrozbu. Asteroidy menšie ako 25 metrov totiž s najväčšou pravdepodobnosťou pri vstupe do zemskej atmosféry zhoria. 

2023 BU však do našej atmosféry vstúpi, konkrétne do exosféry, ktorá je jej najvzdialenejšou vrstvou. Objekt budete môcť sledovať v priamom prenose pomocou robotických, diaľkovo ovládaných ďalekohľadov. Sú súčasťou projektu The Virtual Telescope Project (VTP), ktorý prevádzkuje Astronomické observatórium Bellatrix v talianskom Ceccane.

Viac o téme: AsteroidZem2023 BU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu