Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lekári varujú pred ďalšou hrozbou: Nový variant KORONAVÍRUSU má byť ešte smrteľnejší, pandémia zďaleka nie je na konci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DURBAN - Juhoafrickí vedci zistili, že vírus SARS-CoV-2 časom mutuje. Pacient infikovaný HIV zaznamenal počas šiestich mesiacov nárast bunkovej smrti a fúzie. To naznačuje, že z miernejšieho variantu omikron by mohol vzniknúť nový, nebezpečnejší variant. Je teda možné, že ešte nie sme na konci pandémie, ako si mnohí odborníci momentálne myslia.

Ďalší hlavný variant COVID-19 je podľa novej štúdie závažnejší ako mierne kmene, ktoré sú v súčasnosti vo svete dominantné. Ultrainfekčný kmeň omikronu sa objavil takmer presne pred rokom a spôsobil výrazný nárast nových infekcií prakticky vo všetkých krajinách. Veľa výskumníkov sa domnievalo, že tieto varianty predstavujú konečnú fázu pandémie. 

Vedci z Južnej Afriky však tvrdia, že vírus má stále potenciál stať sa smrteľnejším. Domnievajú sa tak na základe vyšetrenia imunokompromitovaného pacienta s HIV, ktorý v sebe prechovával vírus polroka, píše agentúra Bloomberg. Postupom času sa vyvinul tak, že spôsoboval väčšiu smrť buniek a bunkovú fúziu, čo viedlo k zvýšenému zápalu v pľúcach. Podľa virológa Alexa Sigala, ktorý viedol štúdiu, sa tieto účinky viac podobali účinkom rodového kmeňa COVID-19 než kmeňa omikron. 

Imunokompromitovaní ľudia sa nedokážu adekvátne zbaviť infekcie, čo umožňuje vírusu, aby sa v priebehu času neustále replikoval a mutoval v ich tele, než sa rozšíri na ostatných so svojimi novými zmenami. Zistenia z Južnej Afriky však predstavujú len jednu teóriu o budúcnosti šírenia nákazy COVID-19 a ochrany získanej prostredníctvom očkovania.

Najnovšiu štúdiu vykonali vedci z Africa Health Research Institute v meste Durban, čo bolo prvé laboratórium, ktoré testovalo pôvodný omikron v porovnaní so staršími vakcínami a ukázalo, že kmeň výrazne oslabil ich účinky. Vedci skúmali pravidelné vzorky krvi od dlhodobého pacienta s covidom, ktorý bol infikovaný omikronom. Zistili, že keď sa prvýkrát infikoval omikronom, odumreli približne štyri percentá infikovaných ľudských buniek. To bola asi tretina úrovne zaznamenaná pri kmeni rozšírenom v čínskom Wu-chane, ktorý sa prvýkrát objavil koncom roka 2019 a zabil asi 12 percent infikovaných buniek. 

Koronavírus v Číne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan/Ng Han Guan)

Ochorenie COVID-19 vedie k bunkovej smrti, čo spôsobuje systémové zápalové účinky. Zistenie šokovalo vedcov, ktorí predpokladali, že kmene koronavírusu sa časom stanú menej virulentnými a infekčnými, súdiac podľa relatívnej miernosti omikronu v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi. Ako sa ale zdá, v skutočnosti by sa už čoskoro mohol vo svete rozšíriť nový, nebezpečnejší variant. Experti napokon upozornili, že v tomto prípade išlo o jedného pacienta a na vyvodenie záveru o priebehu evolúcie vírusu je potrebná oveľa väčšia výskumná vzorka.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu