Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyhľadajte si v kalendári október 1582: Budete v šoku, veď v ňom chýba desať dní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Na Twitter sa dostal záber, ktorý zmiatol množstvo užívateľov sociálnej siete. Ide o kalendár roku 1582, v ktorom je v mesiaci október o desať dní menej ako zvyčajne. Potvrdili to aj iní ľudia, ktorí tento kalendár našli vo svojich zariadeniach. Astrofyzik vysvetlil, ako je to možné.

Podľa populárneho príspevku na Twitteri mal mesiac október v roku 1582 o desať dní menej ako zvyčajne. Mnohých užívateľov toto zistenie prekvapilo. Niekoľko z nich požiadalo ostatných, aby preskúmali tento nezvyčajne krátky október vo svojich kalendároch v počítači alebo smartfóne. Fotografiu zdieľala osoba známa ako The Real Bello. "Všetci choďte do svojho kalendára na rok 1582 a pozrite sa na október," uviedol v príspevku. Ako vidno na fotografii, dátumy 5. október až 14. október chýbali v kalendári. Ten sa priamo presunul zo 4. októbra na 15. október. 

A je už známe aj to, prečo sa to stalo. "Gregoriánsky kalendár bol uvedený 4. októbra 1582 a na jeho zosúladenie s juliánskym kalendárom bolo potrebné odstrániť desať dní prechodom priamo na 15. októbra. A preto sa od 5. do 14. októbra nikto nenarodil ani nezomrel," vysvetlil The Real Bello. 

Do roku 1582 sa v juliánskom kalendári s prestupným dňom každé štyri roky nazbieralo desať dní navyše v porovnaní s obežnou dráhou Zeme. "Pápež Gregor teda odštartoval svoj nový a mimoriadne presný kalendár zrušením desiatich dní toho roku, v ktorom po 4. októbri nasleduje 15. október," napísal pred dvoma rokmi americký astrofyzik Neil deGrasse Tyson, ktorý vyjasnil pochybnosti o tejto záhade.

Viac o téme: Kalendár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu