Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci po 500 rokoch konečne rozlúštili list známeho kráľa: Pozrite, čo napísal tajnou šifrou

Karol V. Zobraziť galériu (2)
Karol V. (Zdroj: Getty Images)

List napísaný tajným kódom Karola V., niekdajšieho španielskeho kráľa a cisára Svätej ríše rímskej, sa kryptografom po takmer piatich storočiach konečne podarilo rozlúštiť. Frustrujúco záhadná šifra bola príliš zložitá na to, aby ju prelomil softvér na lámanie kódov, no tím výskumníkov ju nakoniec dokázal interpretovať.

Niekdajší španielsky kráľ a cisár Svätej ríše rímskej Karol V napísal vo februári 1547, uprostred prebiehajúceho konfliktu známeho ako talianske vojny, ktorý postavil Francúzsko proti Španielsku, šifrovaný list. Smrť anglického kráľa Henricha VIII., kľúčového spojenca Karola V., v januári 1547 postavila španielskeho kráľa do zraniteľnej situácie. Karol preto poslal depešu svojmu francúzskemu veľvyslancovi Jeanovi de Saint-Maurisovi a nariadil mu, aby podal správu o vojenských návrhoch francúzskeho kráľa Františka I. Trochu neistý cisár si však dával pozor na odpočúvanie, a tak svoje posolstvo vyjadril vo forme šifry. 

Vedci po 500 rokoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vo svojich pokusoch odhaliť korešpondenciu paranoidného panovníka kryptografka Cecile Pierrotová z francúzskeho Národného inštitútu pre výskum počítačových vied INRIA v decembri 2021 prešla desaťstranový dokument štatistickou analýzou pomocou počítačového programovacieho jazyka Python. Počiatočné výsledky však naznačovali, že softvér je na túto šifru prikrátky. V snahe urýchliť proces požiadala Pierrotová o pomoc historičku Camille Desenclosovú, ktorá jej ukázala ďalšie listy adresované de Saint-Maurisovi. Našťastie jeden z týchto dokumentov obsahoval hrubý kľúč ku kódu. To v júni 2022 umožnilo expertom po dlhých mesiacoch analýzy konečne poskladať celé posolstvo. "Bola to únavná a dlhá práca, ale došlo k prelomu, keď sme zrazu mali správnu hypotézu," uviedla Desenclosová. 

 

Emperor Charles V's secret code cracked after five centuries A team of researchers has cracked a five century-old code...

Posted by Matthew Francis Savage on Friday, November 25, 2022

Karol V. použil trik spočívajúci v tom, že v texte boli rozptýlené nezmyselné znaky, ktoré bolo potrebné prehliadnuť, aby bolo možné prečítať správu. Po prelomení kódu vedci zistili, že cisár bol obzvlášť znepokojený fámou, že taliansky vojenský vodca Pierre Strozzi, ktorý bol v službách Františka I., ho plánoval zavraždiť. Avšak potom, čo bol Saint-Mauris inštruovaný, aby vyšetril situáciu, nasledujúci mesiac poslal Karolovi správu, v ktorej vysvetlil, že táto fáma nie je pravdivá. 

Ďalšie podrobnosti obsiahnuté v šifrovanom liste prezrádzajú, že kráľ túžil zachovať mier s Františkom I., prinajmenšom dovtedy, kým sa mu nepodarí prekonať luteránske povstanie nazývané Šmalkaldský spolok, ktoré ohrozovalo jeho impérium. Podľa Desenclosovej tieto úryvky poskytujú historikom prehľad stratégie Karola V. v Európe. Je pravdepodobné, že v nadchádzajúcich rokoch urobia výskumníci oveľa viac podobných objavov.

Viac o téme: ListKráľRozlúštenieŠifraKarol V.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu