Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci stále neobjasnili záhadu svetoznámeho kameňa: Viete, čím je výnimočný?

(Zdroj: Youtube/Anand Kumar Rudra)

TAYMA - Príroda je pre nás stále plná tajomstiev a nevysvetliteľných javov. Jeden z takých príkladov sa nachádza v Saudskej Arábii neďaleko prírodnej rezervácie Al Knanafah. Pôvod obrovského prasknutého balvana Al Naslaa stále nie je celkom jasný. Vyzerá, akoby ho niekto alebo niečo rozdelilo presne na polovicu.

Skalný útvar Al Naslaa je pravdepodobne jeden z najfotogenickejších petroglyfov na svete. Petroglyfy sú obrázky vytvorené vyrezávaním alebo rytím povrchu skaly (na rozdiel od piktogramov namaľovaných na skalách). Na povrchu Al Naslaa je možné vidieť vyobrazenia arabských koní, kozorožcov a ľudí. Nie je presne známe, kedy rytiny vznikli,  predpokladá sa, že pieskovcové skaly sú staré niekoľko tisíc rokov, píše IFLScience.

Al Naslaa vyzerá ako socha zložená z dvoch šesťmetrových balvanov na malých podstavcoch, vďaka ktorým skaly vyzerajú, akoby takmer levitovali v dokonalej rovnováhe medzi sebou. Je ťažké si predstaviť, že tento útvar vznikol náhodou, podľa najrozšírenejšej vedeckej teórie ide o výsledok prirodzeného procesu zvetrávania.

Niektorí vedci sa domnievajú, že skala leží na zlomovej línii a že rozdelenie vzniklo, keď sa zem pod skalami posunula, čo spôsobilo, že sa v slabom mieste rozdelila na polovicu. Keď zrná prechádzali cez medzeru v priebehu tisícov rokov, mohli obrúsiť nerovnomernú trhlinu a vytvorili tak dokonale hladký povrch. Môže to byť aj tak, že trhlina je spoj, čo v geológii znamená, keď sa v hornine prirodzene vytvorí zlom bez posunutia. 

Ďalšou teóriou je, že prasklinu mohlo spôsobiť zvetrávanie pri mraze, keď sa v dávnych dobách voda dostala do malej trhliny vo vtedy spojených pieskovcových skalách. Voda potom mohla zamrznúť a spôsobiť rozšírenie a zväčšenie trhliny. Keď sa chladné obdobie skončilo, rozdeľujúci ľad sa roztopil a zanechal by za sebou dokonale rovnú medzeru, ktorá rozdelila pieskovcové skaly. Al Naslaa je pieskovec z nie veľmi pevného materiálu, čo z neho robí objekt vhodný na ľudské zásahy. Je teda tiež možné, že staroveké civilizácie vytvorili zvláštnu skalnú sochu ako geografický orientačný bod, miesto náboženského významu alebo umenie.

Viac o téme: Saudská ArábiaAl NaslaaSkalný útes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu