Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

TOTO je najznečistenejšie miesto na planéte! Otrasný a smutný pohľad, Holanďania ale prišli s riešením

(Zdroj: Twitter/TheOceanCleanup)

AMSTERDAM – Holandský startup čistí najznečistenejšie miesto na planéte, Tichý oceán. Veľká tichomorská odpadková škvrna je najznečistenejšie miesto na Zemi, lokalizované medzi Kaliforniou a ostrovom Havaj. Takmer 80 000 ton odpadu plánuje holandský startup The Ocean Cleanup vyčistiť pomocou obrovských sietí.

Na začiatku ich príbehu im nikto neveril, 19-ročný študent Boyan Slat však presvedčil verejnosť aj investorov a v roku 2013 predstavil detailný plán, ako efektívne vyčistiť oceány, informoval CzechCrunch.

Navrhol systém plávajúcich trubiek umiestnených na hladine, ktoré by vďaka vysoko odolným sieťam odpad zachytávali a bránili mu v jeho rozširovaní. Odpad je loďou naberaný do 3 metrov hlbokých sietí pomocou ťahu lode, vĺn ale aj vďaka poryvom vetra podobne ako vyberanie nečistôt z bazéna na povrchu sieťkou. Systém je diaľkovo ovládaný, vybavený bójami s GPS navigáciou a satelitnými prijímačmi na komunikáciu s okolitými člnmi. Aj keď celý systém zo začiatku mal určité problémy a odpad sem tam vypadával, v roku 2019 systém vylepšili a z vody vytiahli tony odpadu, z ktorého vyrobili nové produkty.

Začiatkom tohto mesiaca vykonala spoločnosť Ocean Cleanup poslednú sériu skúšok, aby sa zabezpečilo, že systém bude možné správne nasadiť v Tichom oceáne a prispôsobiť sa meniacim sa vodným a veterným prúdom.

Do budúcnosti si dali za cieľ vybudovať aspoň 10 takýchto systémov ale radi by rozšírili aj veľkosť tých terajších. Nový systém System 003 má s dĺžkou takmer 2,5 tisíca kilometrov byť výrazne väčší ako jeho predchodca a v zadnej časti by mala byť umiestnená špeciálna zberná komora, kam bude plastový odpad odvádzaný. Pomocou lode potom odpad odvezú na ďalšie spracovanie. Ak by mali takýchto bariér desať, dokázali by vyloviť odpad v počte asi 80 až 100 tisíc ton.

V roku 2040 by tak Tichý oceán mohol byť pri tom najlepšom scenári takmer z 90% čistý.

Viac o téme: ZnečistenieTichý oceánThe Ocean Cleanup
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu