Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Misia za stovky miliónov dolárov sa skončila: V noci došlo k zrážke kozmickej lode a asteoridu!

(Zdroj: TASR/AP)

FLORIDA – Kozmická loď v noci na utorok 27. septembra úspešne narazila do asteroidu. Išlo o unikátny pokus dokázať, že aj budúcnosti bude ľudstvo schopné ochrániť Zem pred katastrofickou zrážkou.

Unikátny historický pokus sa podaril sonde DART agentúry, ktorá zmenila obežnú dráhu vesmírnej skaly známej ako Dimorphos, vzdialenej 6,8 milióna míľ od Zeme. Kozmická loď DART odštartovala do vesmíru v novembri a strávila 10 mesiacov cestou k svojmu asteroidovému cieľu. Misia stála 325 miliónov dolárov a jej cieľom bolo dokázať, či takzvané „postrčenie“ asteroidu dokáže zmeniť jeho trajektóriu, informovalo NBCnews.

Kozmická loď letela rýchlosťou 22 530 kilometrov za hodinu a kamere pripevnenej na jej prednej časti sa podarilo zachytiť reálny pohľad na približujúci sa asteroid.

Po odoslaní posledných snímok stratili vedci signál kozmickej lode a začali jasať nadšením. Dosiahli tak obrovský pokrok v snahe zachrániť ľudstvo pred zrážkou s asteroidom, ktorá by v budúcnosti mohla hroziť.

Správca NASA Bill Nelson zablahoželal tímu DART a povedal "ukazujeme, že planetárna obrana je globálnym úsilím a že je veľmi možné zachrániť našu planétu."

Môže trvať až niekoľko týždňov, kým NASA potvrdí akékoľvek zmeny v trajektórii asteroidu. Ich hlavným cieľom je skrátiť takmer 12-hodinovú obežnú dráhu asteroidu o niekoľko minút. Ak by šlo o skutočné zabránenie dopadu asteroidu na Zem, aj malá zmena v trajektórii asteroidu by mohla odvrátiť príchod súdneho dňa.

Úrad pre koordináciu planetárnej obrany NASA má za úlohu hľadať objekty v blízkosti Zeme, ktoré by mohli predstavovať hrozbu pre planétu. Agentúra uviedla, že žiadny známy väčší asteroid nemá šancu zasiahnuť Zem v nasledujúcich 100 rokoch, no zároveň varovali, že sa podarilo nájsť len malý zlomok menších objektov v blízkosti Zeme.

 

Viac o téme: NASANEODARTDimorphos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu