Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Myslíte si, že pijete pivo a víno z čistých pohárov? Omyl! Pokiaľ si všimnete TIETO detaily, nie sú umyté dobre

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Umývanie skla na trikrát je pravidlom najmä v chemickom priemysle. Všetky kadičky a laboratórne sklá sa čistia od organického a anorganického materiálu v kyslom kúpeli, následne sa neutralizujú v základnom kúpeli a nakoniec sa trikrát opláchnu, aby sa odstránili všetky zvyšky.

Ide o univerzitné postupy umývania skla. Každé opláchnutie totiž odstráni 90 percent zvyškov. Ak to urobíte trikrát, odstránite tak 99,9 percenta z nich. Trik je pritom v tom, že každým naplnením a vyprázdnením drezu vodou ich riedite. Je napríklad možné, že ak na skle zostane 1 percento zvyškov, pri ďalšom vyprázdnení a naplnení drezu dôjde k zriedeniu v pomere 1:100 čerstvou vodou. Ide teda o viacnásobné zníženie rozpustných zvyškov, ktoré mohli byť prítomné v predchádzajúcom špinavom pracom roztoku, uviedol Lifehacker.

Myslíte si, že pijete
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Je veľmi nepravdepodobné, že v domácnosti umývate sklo od chemikálií ako v chemickom priemysle, ale napríklad pri takom vyplachovaní pohára na víno alebo pohára na pivo môže byť dôkladné umývanie opodstatnené.

Existujú napríklad odborníci, ktorí si dávajú záležať na tom, aby sklo, do ktorého vám načapujú pivo bolo dôkladne vyčistené. Pohár tak neobsahuje žiadne nečistoty v podobe dezinfekcie, starého piva, špongie alebo saponátu. Oxid uhličitý sa totižto prilepí na tieto nečistoty a zhromažďuje sa okolo tohto bodu. Ak teda pohár nezbavíte nečistôt, rýchlo uvidíte skryté zvyšky, ktoré zostali na pohári.

Podľa príručky kvality čapovaného piva, Asociácia pivovarov dokonca na tento fakt poukazuje. Pivo má mať správnu výšku peny a nikdy nemá obsahovať bubliny prilepené na bočnú stranu pohára. "Pivo nie je šumivý nápoj a bublinky v ňom nemajú čo robiť", uviedol v rozhovore pre Forbes český odborník na čapovanie piva a majster sveta, Lukáš Svoboda. „Okrem bubliniek špinavý pohár spoznáte podľa toho, že pena nezanecháva na vnútornej strane skla zasychávajúce mapy. Pohár bol totižto mastný, takže pena po ňom iba skĺzla.“

Bublinky držiace sa vo vnútri pohára sú teda najzreteľnejším znakom toho, že pohár nie je čistý. Poháre na pivo a víno by ste mali umývať oddelene od ostatného riadu, dôkladne ich opláchnuť a nechať ich poriadne uschnúť hore dnom na vzduchu. Máte tak istotu, že po treťom opláchnutí odstránite 99,9 percent zvyškov a nepokazíte kvalitu vína alebo piva.

Viac o téme: PivoVínoČapovanieČistenie riadu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu