Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poplach pre mliečne výrobky: Môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy! V USA ich stiahli z predaja

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

SILVER SPRING - Mnohí ľudia s obľubou konzumujú mlieko, či smotanu, aby si napríklad zjemnili chuť kávy. Mali by však vedieť, že americký Úrad pre potraviny a liečivá vydal iba nedávno varovanie pred niekoľkými druhmi mliečnych výrobkov s obsahom mlieka, ktoré by mohli nepriaznivo ovplyvniť ľudské zdravie.

Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) vydal zoznam druhov mlieka, ktorých by sa mali ľudia v záujme ochrany zdravia radšej vyvarovať. Odborníci odporúčajú nekonzumovať ich ani v prípade, ak vyzerajú, že sú v poriadku a zákazníkom radia, aby radšej siahli po nemliečnych alternatívach, akými sú ovsené a mandľové mlieka alebo smotana café maté.

Poplach pre mliečne výrobky:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Netýka sa to iba mlieka

Minulý týždeň spoločnosť Royal Crest Dairy dobrovoľne stiahla z trhu  čokoládové mlieko Farmer's 2% Reduced Fat Chocolate Milk Milk Pints. Podľa oznámenia FDA išlo o výrobky s dátumom spotreby 22. augusta, pretože sa v nich mohol potenciálne nachádzať vajcový alergén. Agentúra upozornila, že ľudia, ktorí sú alergickí na vajcia alebo tí, ktorí trpia „závažnou alergiou,“  by mohli pri konzumácii mlieka „riskovať závažnú alebo život ohrozujúcu alergickú reakciu." Royal Crest Dairy potvrdila, že ku kontaminácii došlo vo chvíli, keď cez potravinový filter, cez ktorý prešiel produkt obsahujúci vajcia, následne prešlo čokoládové mlieko. Tieto výrobky boli distribuované maloobchodníkom v južnom Colorade a každému zákazníkovi, ktorý si takéto mlieko kúpil, odporučili, aby ho vrátil predajcovi.

Poplach pre mliečne výrobky:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rozširovanie zoznamu výrobkov stiahnutých z obehu

Dňa 10. augusta FDA oznámila, že Lyons Magnus LLC sťahuje z trhu „výživové a nápojové produkty.“ Patrili medzi ne rôzne druhy populárnych druhov mlieka Organic Valley, konkrétne balenia s organickým 1% mliečnym nízkotučným čokoládovým mliekom, organickým 1% mliečnym nízkotučným mliekom a organickým plnotučným mliekom. Medzi ďalšími výrobkami, ktoré museli opustiť maloobchodnú sieť, boli ovsené mlieka, proteínové kokteily Rejuvenate a množstvo ďalších výživných koktailov a smoothies, ľadová káva, ako aj nápoje pre deti a dojčiace ženy. Aktualizovaná tabuľka produktov, ktoré stiahli z trhu, je dostupná na stránkach FDA a obsahuje aj kódy šarží, univerzálne kódy produktov (UPC) a dátumy spotreby. Je v nej 53 produktov uvedených v prvom upozornení na stiahnutie z 29. júla.

Poplach pre mliečne výrobky:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Produkty môžu byť potenciálne kontaminované

Podľa  FDA sú všetky uvedené produkty potenciálne kontaminované tyčinkovými baktériami Cronobacter sakazakii a Clostridium botulinum. Infikovaní trpia horúčkami, vracaním a infekciami močových ciest. Clostridium botulinum môže viesť k „ťažkej forme otravy jedlom,“ upozorňuje  FDA a dodáva, že prvé príznaky sa môžu prejaviť štyri až šesť hodín po konzumácii kontaminovaného výrobku. Ďalšie príznaky zahŕňajú „dvojité a rozmazané videnie, ovisnuté viečka, zhoršenú artikuláciu,  ťažkosti s prehĺtaním a svalovú slabosť." Vyvinúť sa môže aj otrava botulizmom, ktorá vedie k „ochrnutiu dýchania,“ a môže mať smrteľné následky v prípade, ak  nie dýchanie pacienta podporované „mechanickou ventiláciou.“ K dnešnému dňu nebolo Clostridium botulinum zistené v žiadnom z produktov, ale FDA stále varuje spotrebiteľov, aby nekonzumovali žiadny z uvedených produktov. Podľa analýzy nespĺňali špecifikácie komerčnej sterility.

Viac o téme: ZdravieMliekoRizikoKontaminácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu