Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Chatovací robot firmy Meta šokoval: Ostrá kritika Marka Zuckerberga! Pozrite, čo prezradil

Chatovací robot kritizoval Marka Zuckerberga
Chatovací robot kritizoval Marka Zuckerberga (Zdroj: SITA/AP/Andrew Harnik/Carolyn Kaster/Alex Brandon)

LONDÝN/SAN FRANCISCO - Chatovací robot americkej spoločnosti Meta Platforms o zakladateľovi Facebooku Markovi Zuckerbergovi hovorí, že vykorisťuje ľudí. Automat reportérovi britskej stanice BBC povedal, že Zuckerberg to robí pre peniaze a že je mu to jedno. Firma, ktorá sa donedávna volala Facebook, na to odpovedala vysvetlením, že ide iba o prototyp. Inak je podľa nej automat schopný baviť sa takmer o čomkoľvek, pretože využíva umelú inteligenciu.

Na otázku, čo si robot myslí o riaditeľovi a zakladateľovi firmy, odpovedal, že "naša krajina je rozdelená a on v tom vôbec nepomohol". Meta poznamenala, že ako prototyp môže robot zatiaľ odpovedať aj sprosto a urážlivo. Chatbot dostal názov BlenderBot 3 a firma ho na verejnosti predviedla minulý týždeň v piatok. Chatovací robot sa učí tým, že využíva rozsiahle množstvo verejne dostupných jazykových výrazov. Na otázku k osobe Marka Zuckerberga povedal: "Viedol si príšerne, keď vypovedal v Kongrese. Robí mi to starosti o našu krajinu." 

Americkí politici Zuckerberga niekoľkokrát vypočúvali, najväčšiu pozornosť zrejme upútalo vypočutie z roku 2018. Odpovedal tam napríklad na tému súkromia na internete a ako sa v tomto prostredí správa jeho spoločnosť. Facebook je najväčšou sociálnou sieťou sveta, v súčasnosti má podľa údajov spoločnosti Statista viac ako 2,9 miliardy aktívnych užívateľov. "Jeho firma kvôli peniazom vykorisťuje ľudí a jemu je to jedno. To musí prestať!" povedal Zuckerbergov chatovací robot.

Spoločnosť Meta Platforms je terčom kritiky za to, že nerobí dosť na prevenciu dezinformácií a nenávistných prejavov na svojich komunikačných platformách. Vlani bývalá zamestnankyňa Frances Haugenová firmu obvinila, že kladie vlastné finančné záujmy pred zaistenie bezpečnosti používateľov v on-line prostredí. Meta Platforms vlastní niektoré z najväčších sociálnych médií a chatovacích platforiem, ktoré sa vo svete používajú. Vrátane sietí či aplikácií Facebook, Facebook Messenger, Instagram a WhatsApp.

Algoritmus chatovacieho robota BlenderBot 3 prehľadáva internet, aby našiel vhodné informácie k odpovedi. Je teda pravdepodobné, že názory na Zuckerberga získal prevzatím názorov iných ľudí z internetu, ktoré jeho algoritmus analyzoval. Denník The Wall Street Journal (WSJ) uviedol, že BlenderBot 3 jednému z jeho novinárov povedal, že Donald Trump bol a vždy bude americkým prezidentom. Reportér podnikateľského webu Insider potom zistil, že chatbot považuje Zuckerberga za odporného a manipulatívneho.

Meta išla s prototypom chatovacieho robota na verejnosť aj za cenu zlej publicity z jasného dôvodu - potrebuje získať dáta. "Keď systému umelej inteligencie umožníte interakciu s ľuďmi z reálneho sveta, povedie to k dlhšej a rozmanitejšej konverzácii, a tiež k pestrejšej spätnej väzbe," uviedla Meta na svojom blogu. Chatovacie automaty, ktoré sa učia z interakcií s ľuďmi, sa od nich môžu naučiť dobrému aj zlému správaniu. Softvérová spoločnosť Microsoft sa v roku 2016 ospravedlnila, keď užívatelia Twitteru naučili jej chatovací automat rasistickému správaniu.

Meta Platforms uznáva, že jej BlenderBot 3 môže hovoriť niečo zle. Rovnako tak, že môže napodobňovať jazyk, ktorý by mohol byť "riskantný, predpojatý alebo urážlivý". Firma uvádza, že do softvéru inštalovala ochranné prvky, chatbot sa ale aj tak môže správať vulgárne.

Viac o téme: Mark ZuckerbergChatbotMeta Platforms
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu