Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci zistili, že ženy prežívajú tri typy orgazmov: Ale keď si prečítate ich názvy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Nová štúdia tvrdí, že ženy môžu zažívať jeden z troch typov orgazmu. Svaly panvového dna zvyčajne vykazujú jeden z troch vzorov, uvádzajú výskumníci. Najnovšie tak orgazmy možno rozdeliť na vlny, sopky a lavíny. Názvy boli odvodené od pohybu panvového dna počas dosiahnutia ženského vyvrcholenia.

Vedci zistili, že ženy môžu zažívať až tri typy orgazmov podľa toho, čo robia svaly panvového dna. Orgazmy tak rozdelili na vlny, sopky alebo lavíny. Vedúci výskumu James Pfaus, profesor neurovedy na Karlovej univerzite v Prahe, vysvetlil, že názvy odkazujú na spôsob, akým sa pohybovalo panvové dno počas dosiahnutia orgazmu a uvoľnenia napätia pri orgazme. 

"Vlna vyzerá ako vlnenie alebo postupné kontrakcie napätia a uvoľnenia pri orgazme. Lavína sa zase vyznačuje vyšším napätím panvového dna s kontrakciami, ktoré znižujú napätie smerom nadol počas orgazmu. Sopka je charakteristická tým, že začne na dolnom panvovom dne, ale potom exploduje do napätia a uvoľní sa počas orgazmu." 

Vedci zistili, že ženy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V rámci štúdie použilo 54 žien vibrátor s pripojením cez Bluetooth, nazývaný Levica, ktorý deteguje silu kontrakcií panvového dna v dvoch senzoroch na oboch stranách a odosiela údaje na zabezpečený internetový server. Ženy, ktoré vykonávali výskum doma, dostali pokyn, aby sa samé stimulovali k jednému orgazmu a potom dve minúty po jeho dosiahnutí zariadenie vypli. Tento postup opakovali niekoľko dní. Tiež mali vykonať kontrolný test, pri ktorom do vagíny vložili vibrátor, ale nestimulovali sa. Experti následne analyzovali získané údaje. Vďaka nim zistili, že takmer 50 percent žien (26) malo "vlnový" orgazmus, zatiaľ čo 17 malo "lavínový" a 11 "sopečný". 

Pfaus a jeho kolegovia, ktorých zistenia boli zverejnené v časopise Journal of Sexual Medicine, tak obrátil svoju pozornosť na spôsob, akým ženy prežívajú tri štýly orgazmu. "Robíme dlhodobú štúdiu žien používajúcich Levicu, aby sme zistili, ako sú tieto rôzne vzorce subjektívne prežívané ako orgazmy, úrovne rozkoše a odkiaľ do značnej miery pochádza stimulácia, ktorá ich vyvoláva," povedal neurovedec. 

Vedci zistili, že ženy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

S odvolaním sa na Williama Mastersa a Virginiu Johnsonovú, výskumníkov, ktorí boli v 50. rokoch 20. storočia priekopníkmi v štúdiu ľudskej sexuálnej odozvy, dodal, že u väčšiny žien prevládal jeden zo vzorcov orgazmov. K rovnakému záveru došiel aj Masters s Johnsonovou. "Svojím spôsobom to dáva zmysel. Sú to dospelé ženy, ktoré už mnohokrát predtým zažili orgazmus a podobne ako jazda na bicykli alebo plávanie, existujú motorické vzorce, ktoré sa vykryštalizovali prostredníctvom skúseností a spájajú sa s istou aktivitou," dodal Pfaus. 

Viac o téme: ŠtúdiaŽenyVyvrcholenieOrgazmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu