Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Žena (45) takmer zomrela po dosiahnutí orgazmu: Najprv mučivá bolesť, potom ju zalialo teplo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HATTIESBURG - Žene počas sexu praskla tepna v hrudi. Po vyvrcholení pocítila mučivú bolesť a zalialo ju teplo. Lekári jej museli nasadiť lieky, aby nepodľahla následkom tejto komplikácie. Experti prezradili, že ak by komplikáciu ignorovala, došlo by k úplnému pretrhnutiu aorty vedúcej cez celé telo.

Štyridsaťpäťročná žena z Hattliesburgu v americkom štáte Mississippi takmer zomrela na orgazmus, odhalili lekári v časopise American Journal of Case Reports. Mala sex so svojím manželom s nohami pritlačenými na hruď. Keď vyvrcholila, pocítila zvláštne pukanie, ktoré bolo sprevádzané náhlou, bodavou bolesťou pri srdci. 

Testy, ktoré lekári vykonali po tom, ako prišla do miestnej nemocnice, odhalili, že má veľmi vysoký krvný tlak. Zistili, že príčinou je trhlina v pacientkinej aorte, najväčšej tepne, ktorá vedie krv cez telo a má priemer viac ako 2,5 centimetra. Tento stav, medicínsky známy ako aortálny intramurálny hematóm, môže viesť k úplnému pretrhnutiu aorty. Ak sa nelieči, okamžite zabije až 40 percent pacientov. Vyskytuje sa v oblasti aorty, ktorá je oslabená, čo môže byť spôsobené vysokým krvným tlakom. Podľa ošetrujúcich zdravotníkov stres počas sexu môže tiež spôsobiť, že sa oslabená aorta pretrhne. Žene podávali tri dni lieky na zníženie krvného tlaku a napokon ju prepustili. 

Žena (45) takmer zomrela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Riziko smrti sa každú hodinu bez liekov zvyšuje o jedno percento

Zdravotníci z Merit Health Wesley v Hattiesburgu uviedli, že žene zrejme nebola príčina jej problému diagnostikovaná dostatočne rýchlo. Po príchode do nemocnice dostala morfium a fentanyl na utíšenie bolesti. Lekár William Bryan Bishop III sa ženy opýtal na jej anamnézu, ktorá odhalila, že fajčila takmer dve desaťročia. Vysoký krvný tlak spojený s prudko rastúcou srdcovou frekvenciou, ako je napríklad tá pri orgazme, môže spôsobiť pretrhnutie aorty. Zvyčajne sa vyskytuje iba v oblastiach krvných ciev, ktoré už boli vážne oslabené. Strata prietoku krvi znamená, že v tele je menej kyslíka pre orgány ako mozog, obličky a srdce, čo môže byť smrteľné. Úplná trhlina, známa ako disekcia aorty, je neuveriteľne zriedkavá. Vyskytuje sa častejšie u mužov vo veku 60 rokov a viac. 

Žena (45) takmer zomrela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pohotovostní lekári sa rýchlo poradili s chirurgickým tímom, ktorý sa rozhodol, že ženu bude lepšie liečiť najskôr liekmi. Nemusela tak podstúpiť chirurgický zákrok. Tento vzácny prípad môže v budúcnosti pomôcť lekárom pri liečbe podobných pacientov. "Aortálny intramurálny hematóm u 45-ročnej ženy počas pohlavného styku, ako je pozorovaný u pacientky v našom prípade, nie je bežne hláseným výskytom," skonštatovali. "Pochopenie fyziologických zmien a stresu pri sexe a toho, ako to ovplyvňuje hemodynamiku, môže pomôcť predpovedať nepriaznivé výsledky u pacientov s už existujúcimi kardiovaskulárnymi rizikovými faktormi," dodali.

Viac o téme: SexAorta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu