Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nová štúdia odhalila, v ktorej sexuálnej polohe ženy najčastejšie dosiahnu orgazmus: Tipovali ste ju?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - V časopise Sexologies približje dvojica vedcov zo súkromnej gynekologickej kliniky New H Medical v New Yorku sexuálne polohy, pri ktorých majú ženy najväčšiu pravdepodobnosť dosiahnuť orgazmus. Štúdii sa síce dá vytknúť viacero nedostatkov, ale k podobným zisteniam dospeli aj predchádzajúce výskumy zamerané na túto problematiku.

Výskum realizovaný na newyorskej klinike pravdepodobne priniesol odpoveď na otázku, v ktorej polohe dokážu orientované ženy pri milovaní najčastejšie dosiahnuť orgazmus. Jeho autori uvádzajú, že odpoveďou je staromódna misionárska poloha (za predpokladu, že pod zadkom ženy je umiestnený vankúš, takže jej panva je mierne vyvýšená). Štúdia úspešnosti jednotlivých polôh prebiehala na základe sledovania prietoku krvi v klitorise pred a po sexe v piatich polohách: tvárou v tvár/žena hore, milovanie v sede/tvárou v tvár, tvárou v tvár/muž hore (s vankúšom a bez neho) a kľačanie/pohlavný styk zozadu. 

Nová štúdia odhalila, v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci zistili, že prietok krvi klitorisom sa zvýšil po zaujatí každej polohy okrem kľačania/pohlavný styk zozadu. Naopak poloha tvárou v tvár/muž hore (alias misionár) s vankúšom pod panvou ženy bol najúspešnejší pri podpore prietoku krvi klitorisom. "Poloha v kľaku odzadu vytvárala najmenšie množstvo priameho kontaktu s klitorisom a viedla tak k zanedbateľnému zvýšeniu prietoku krvi v porovnaní s polohami tvárou v tvár," píšu autori. 

Nová štúdia odhalila, v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Je však potrebné zohľadniť niekoľko skutočností. Po prvé, výskumu sa zúčastnila iba jedna heterosexuálna dvojica, takže výsledky nemôžu byť reprezentatívne pre širšiu populáciu. V správe je uvedené, že išlo o zdravý pár lekárov, obaja mali 32 rokov a autorom štúdie boli "dobre známi". Dalo by sa preto polemizovať, či sex vykonávaný pod drobnohľadom dvoch vedcov je alebo nie je vhodná reprezentatívna vzorka. Zároveň je otázne, či odborníci naozaj zohľadňovali, či pozorovaná žena dosiahla orgazmus, pretože sledovali najmä úroveň prietoku krvi v klitorise, čiže faktor, ktorý iba naznačuje sexuálne vzrušenie. 

K podobným zisteniam ale už v minulosti dospeli iné štúdie. V jednej z nich bolo v roku 2020 sledovaných takmer 20 000 českých heterosexuálov, ktorí vyskúšali trinásť sexuálnych polôh. Ženy najčastejšie dosiahli orgazmus pri misionárovi, hoci väčšina párov uviedla, že najobľúbenejšia pri milovaní bola poloha tvárou v tvár /žena hore.

Viac o téme: SexSexuálna polohaOrgazmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu