Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najnovší kmeň KORONAVÍRUSU vyvoláva nezvyčajný príznak: Pozor, v tomto období si ho môžete pomýliť s niečím iným

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBLIN - COVID-19 je známy svojou širokou a nezvyčajnou škálou symptómov. S príchodom nového variantu si experti všimli nový príznak. Objavuje sa predovšetkým počas spánku. Spôsobuje ho subvariant, ktorý je síce zodpovedný za menej závažný priebeh ochorenia a nevedie tak často k smrti, no jeho schopnosť reinfekcie je alarmujúca.

V súčasnosti opäť zaznamenávame výrazný nárast prípadov covidu na celom svete, čo je spôsobené subvariantom omikronu BA.5. Spolu s BA.4 sa stali dominantným kmeňom vírusu. Niektorí vedci sa domnievajú, že sa môže prejavovať jemne odlišnými príznakmi ako iné varianty. "Jeden extra symptóm subvariantu BA.5, ktorý som zaregistroval dnes ráno, je nočné potenie," povedal profesor biochémie a imunológ z Trinity College Dublin Luke O‘Neill írskej rozhlasovej stanici Newstalk

Najnovší kmeň KORONAVÍRUSU vyvoláva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Subvarianty sú majstrami vo vyhýbaní sa imunitnej odpovedi, čo znamená, že ľudia, ktorí už boli infikovaní SARS-CoV-2, môžu ochorieť druhýkrát a dokonca aj tretíkrát. Našťastie doterajšie dôkazy naznačujú, že BA.5 môže byť podobný omikronu v tom, že spôsobuje menej závažný priebeh ochorenia než predchádzajúce varianty. Dôvodom na obavy je však jeho schopnosť reinfekcie. 

Rôzne symptómy, ako vysvetľuje O‘Neill, sú čiastočne spôsobené genetickými zmenami vírusu, ale aj spôsobom, akým imunitný systém reaguje na infekciu. "Priebeh covidu-19 je trochu iný, pretože vírus sa zmenil. Existuje na to určitá imunita. Kombinácia imunitného systému a vírusu, ktorá je mierne odlišná, môže viesť k mierne odlišnému priebehu ochorenia a napodiv, nočné potenie je príznakom." 

Najnovší kmeň KORONAVÍRUSU vyvoláva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zatiaľ neexistuje veľa údajov o tom, aký bežný je príznak nočného potenia. Podľa aplikácie ZOE COVID Study medzi najčastejšie hlásené symptómy COVID-19 medzi očkovanými ľuďmi s dvomi dávkami vakcíny patria nádcha, bolesť hlavy, kýchanie, bolesť hrdla a pretrvávajúci kašeľ. Iné príznaky, ktoré boli predtým oveľa výraznejšie, napríklad strata čuchu, dýchavičnosť a horúčka, sú teraz hlásené menej často. 

Viac o téme: PotenieKoronavírusCOVID-19OmikronBA.5
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu