Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Toto sú najslávnejšie príbehy o UFO: Jeden sa odohral aj v Československu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ROSWELL - Za najslávnejší úkaz tzv. neidentifikovateľného lietajúceho objektu (UFO) je určite považovaný vrak údajnej kozmickej lode, ktorej zvyšky boli nájdené pred 75 rokmi, 2. júla 1947, pri meste Roswell v Novom Mexiku. Nebol to ale zďaleka jediný nevysvetliteľný jav, ktorý sa odohral na Zemi.

Skúsený pilot a podnikateľ Kenneth Arnold údajne spozoroval dňa 24. júna 1947 nad americkým Kaskádovým pohorím deväť žiarivých objektov. Pri opise pohybu týchto telies použil výraz "...ako tanier, ktorý hodíte ponad vodnú hladinu". Vďaka tomuto svedectvu sa začal používať výraz lietajúci tanier. Úrady začali vyšetrovanie udalosti, ale nakoniec dospeli k záveru, že ide o prelud.

Roswell 

Niekoľko desiatok kilometrov od mesta Roswell v Novom Mexiku a v blízkosti základne 509. bombardovacej skupiny amerického letectva sa 2. júla 1947 zrútil na ovčiu farmu neidentifikovateľný objekt. Podľa neskorších vládnycj oficiálnych vysvetlení malo ísť o prísne utajovaný meteorologický balón vyvinutý na špionáž Sovietov. Skalní obhajcovia viery v UFO sú ale presvedčení o tom, že americká armáda v roku 1947 ukoristila a nechala zmiznúť nielen "lietajúci tanier", ale aj mŕtve telá jeho posádky. 

Toto sú najslávnejšie príbehy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Toto všetko je podľa "ufológov" ukryté v prísne tajnom zariadení amerického letectva zvanom Oblasť 51 v nevadskej púšti. Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) v roku 2013 oficiálne pripustila existenciu Oblasti 51. Oblasť však mala slúžiť napríklad na testovanie špionážnych lietadiel U-2 a Oxcart počas studenej vojny. O mimozemskej civilizácii sa nezmienila.

Smrť Thomasa Mantella 

V januári 1948 zaznamenali radary na kontrolnej veži letiska Godman Field v štáte Kentucky neznámy objekt, ku ktorému vyštartovala letka pod vedením skúseného veterána druhej svetovej vojny Thomasa Mantella. V záverečnej fáze prenasledovania Mantell zostal vo vzduchu celkom sám a údajne ohlásil, že neznámy objekt vyzerá ako veľká kovová guľa. Existuje ale celý rad ďalších hypotéz, čo Mantell v skutočnosti povedal. Isté však je, že sa jeho lietadlo zrútilo. 

Tento pilot je v očiach zástancov UFO považovaný za prvú a zatiaľ jedinú obeť kontaktov s UFO. Podľa jednej zo správ vyšetrovacej komisie Mantell prenasledoval veľký sondážny balón a vplyvom nedostatku kyslíka vo vysokej nadmorskej výške stratil vedomie.

Kecksburg 

Obyvatelia dedinky Kecksburg v Pensylvánii zbadali v decembri 1965 na nebi ohnivú guľu, ktorá pristála v lese. Objekt bol videný aj v iných častiach USA a Kanady a po dopade bola oblasť prísne uzavretá a na miesto sa dostavila armáda aj polícia, čo oživilo špekulácie svedkov o pôvode záhadného predmetu. Ľudia sa nikdy presne nedozvedeli, čo sa vlastne stalo. Oficiálne sa najprv hovorilo o meteorite, neskôr bolo oznámené, že záhadným objektom mohla byť časť sovietskej sondy Kosmos 96.

Rendleshamský les 

Pravdepodobne najznámejší prípad UFO v Británii. Svedkovia, vrátane amerických dôstojníkov z neďalekej vojenskej základne, v decembri 1980 vypovedali, že sledovali pristátie jasne žiariaceho telesa v oblasti Rendleshamského lesa. Malo sa tak stať údajne až dve noci po sebe. "Neznámy predmet mal napohľad kovovo matný povrch a trojuholníkový tvar so základňou s dĺžkou dva až tri metre a výškou približne dva metre," uviedol údajne jeden z vojakov. Pravdepodobným dôvodom úkazu mohol byť podľa oficiálnych vyhlásení prelet meteoritu alebo svetla z neďalekého majáku či automobilu.

Toto sú najslávnejšie príbehy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Wavre 

V noci z 30. na 31. marca 1990 bola belgická polícia zahltená viac ako dvoma tisíckami správ o svetelnom trojuholníku pri meste Wavre. Radar potvrdil prítomnosť neznámeho telesa vo výške asi tritisíc metrov a boli k nemu vyslané dve stíhačky, ktorých palubné radary objekt tiež zaznamenali. Nakoniec ale zmizol a záhada zostala nevyjasnená.

Obrazce v obilí 

Už niekoľko desiatok rokov sa objavujú hlavne v obilí, ale aj na iných poliach, geometrické obrazce, ktorých pôvod je dodnes nejasný. Spočiatku len prosté kruhy vystriedali v posledných rokoch aj zložitejšie vzory. Vedci sa väčšinou prikláňajú k názoru, že sú dielom človeka. Zástancovia existencie mimozemských civilizácií tvrdia, že na vytváraní obrazcov z ležatého a nepolámaného obilia sa môže podieľať zemská a kozmická energia, psychoenergia človeka a živočíchov na Zemi alebo aj mimozemšťania.

Toto sú najslávnejšie príbehy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Pracovná skupina amerických služieb sa zaoberala v rokoch 2004 až 2021 viac ako 140 prípadmi pozorovania lietadiel alebo iných zariadení zjavne lietajúcich záhadnou rýchlosťou a schopných meniť nečakane smer. Dôkazy o existencii mimozemšťanov sa nezistili aj napriek desiatkam zvláštnych hlásení od civilistov. 

UFO v Československu

Zrejme najzáhadnejšie stretnutie s UFO v Československu sa podľa Vladimíra Šišku, vedúceho projektu Žiara, ktorý registruje hlásenie o UFO, odohralo 12. júla 1987 pri Vranove nad Dyjí. V tento deň dostala posádka bojového vrtuľníka MI-24 pokyn na pohotovostný vzlet. Neznámy cieľ bol zachytený rádiolokátormi ešte nad územím Rakúska a smeroval k hranici s vtedajším Československom. 

Toto sú najslávnejšie príbehy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Posádka vrtuľníka objekt skutočne uvidela, svedectvo neskôr podal pilot. "Išlo o valcovitý alebo cigarový predmet, odhadom 10 až 15 metrov dlhý. Mal hladký a lesklý povrch. Nevideli sme žiadne krídla. Objekt manévroval, bolo ťažké sa k nemu priblížiť, pohyboval sa rýchlo a vo veľkom rozsahu," uvádza sa v záznamoch projektu Žiara. Posádka mala po hlásení dostať rozkaz na streľbu, no nespravila tak. Objekt sa totiž nachádzal nad priehradou plnou kúpajúcich sa ľudí. Niekde v blízkosti Dukovan vrtuľníku začalo dochádzať palivo a vrátil sa naspäť na základňu. Posádka dostala rozkaz zmazať o lete všetky záznamy.

Viac o téme: MimozemšťaniaUFONové MexikoRoswell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu