Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Záhadná špirála na nočnej oblohe: Prehovorili očití svedkovia! Detaily vesmírneho divadla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WELLINGTON - Obyvateľov Nového Zélandu zmiatla tajomná žiara, ktorá sa tiahla oblohou v nedeľu zhruba o 19:30 hod. Priaznivci konšpiračných teórií začali vzápätí spájať podivný a ojedinelý úkaz s mimozemskými civilizáciami. Nakoniec sa však ukázalo, že jeho pôvod má rýdzo pozemský charakter.

Nad Novým Zélandom sa objavila obrovská špirála spôsobená raketou SpaceX, ktorá ukončila svoju činnosť. Jedinečné divadlo  vyvolalo úžas a zároveň aj diskusie obyvateľov, ktorí ho spozorovali v nedeľu zhruba o pol ôsmej večer.  Až neskôr sa dozvedeli, že tento bizarný astronomický úkaz bol spôsobený „umierajúcou“ raketou SpaceX Elona Muska.

Táto spoločnosť poslala do vesmíru v nedeľu ráno raketu Falcon 9 nesúcu satelity Globalstar DM15.  Keď uvoľnila svoj náklad, vypustila palivo, čo spôsobilo stopu, ktorá odrážala slnečné svetlo. Osvetlený oblak tak  vytvoril viditeľný modrý vír. „Špirála, ktorú bolo vidieť na oblohe dnes večer okolo 19:30, bola s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobená palivom alebo oblakom výfukových plynov zo štartu rakety SpaceX,“ uvádza v príspevku na Facebooku spoločnosť New Plymouth Astronomical Society. „Podobné efekty boli pozorované už predtým a  Globalstar 2 FM15 pravdepodobne v tom čase minul Nový Zéland," uviedli.

Ohromujúci úkaz sa stal pre tisíce Novozélanďanov mimoriadnou udalosťou. Hviezdny pozorovateľ Alasdair Burns z ostrova Stewart Island povedal, že špirála bola najčudnejšia vec, akú kedy videl. „Bolo to úplne bizarné. Masívna špirála sa veľmi, veľmi pomaly, pokojne pohybovala na sever po nočnej oblohe a potom sa akosi rozplynula,“ uviedol.

Augustine Matthewsová z mestečka Māpua si spomína ako vybehla von, aby všetko  sledovala so svojím manželom. „Vyzeralo to ako planéta alebo hviezda. Bola to len biela bodka s malinkou špirálkou. A v priebehu desiatich  minút prekonala polovicu oblohy a špirála sa trikrát zväčšila. Neblikalo to a  pohybovalo sa to pomerne rýchlo. Bolo to také fascinujúce,“ opísala s nadšením celú udalosť.

Viac o téme: RaketaNový ZélandSpaceXNočná oblohaElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu