Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Vedci objavili v Číne obrovskú priehlbinu: To, čo je v nej, im vyrazilo dych ešte viac

(Zdroj: Youtube/New China TV)

KUANG-SI - Experti v Číne objavili obrovskú priehlbinu s lesom vo vnútri. Oblasť, v ktorej sa nachádza, patrí do svetového dedičstva UNESCO. Podobné útvary boli nájdené aj inde vo svete. Podľa výskumníkov by priehlbiny mohli byť hostiteľmi doposiaľ neobjavených druhov rastlín a živočíchov.

Tím vedcov objavil v autonómnej oblasti Kuang-si na juhu Číny masívnu priehlbinu s lesom vo vnútri, informovala tlačová agentúra Xinhua. Oblasť je známa tým, že sa tam nachádzajú obrovské ponory a jaskyne. Odborníci definujú ponory ako priehlbiny, ktoré nemajú žiadnu prirodzenú vonkajšiu povrchovú drenáž. Najčastejšie sa vyskytujú v krasových terénoch. "To sú oblasti, kde sa typy hornín pod zemským povrchom môžu prirodzene rozpustiť podzemnou vodou, ktorá cez ne cirkuluje. Keď sa voda zo zrážok pohybuje cez pôdu, tieto typy hornín sa začnú rozpúšťať. To vytvára podzemné priehlbiny a jaskyne," vysvetlili pracovníci z agentúry US Geological Survey. 

Kuang-si bola vyhlásená za svetové dedičstvo UNESCO pre jej pozoruhodný krasový terén. Minulý týždeň vedci z Ústavu krasovej geológie Čínskej geologickej služby skúmali 192 metrov hlbokú priehlbinu, v ktorej objavili dobre zachovaný les. Okrem Číny boli takéto masívne priehlbiny nájdené aj v Papue-Novej Guinei a Mexiku. 

 

630-foot-deep giant sinkhole with the forest at the bottom discovered in China:https://bit.ly/39nMNyz #china #news #nature #sinkhole

Posted by Trippy Nature on Sunday, May 15, 2022

Expert na jaskyne George Veni pre Live Science povedal, že vzhľad takýchto útvarov sa líšil v závislosti od klímy, geológie a ďalších faktorov. "V Číne nájdete vizuálne veľkolepý kras s obrovskými priehlbinami a obrovskými vchodmi do jaskýň. V iných častiach sveta si nič nevšimnete. Priehlbiny môžu byť dosť nepozorovateľné, majú priemer len meter alebo dva," uviedol Veni. Takéto priehlbiny môžu byť veľmi významné, pretože môžu byť hostiteľmi niektorých zatiaľ neobjavených druhov živočíchov či rastlín.

Viac o téme: LesObjavČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu