Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prekvapujúce odhalenie: Pandémia smrteľnej chrípky je zrejme pôvodcom ochorenia, ktorým trpela väčšina Slovákov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/National Museum of Health)

BERLÍN - Viac ako sto rokov po pandémii španielskej chrípky tím vedov skúmal vírusový genetický materiál zo vzoriek pľúc vtedajších obetí. Dve zmeny lepšie chránili vírus chrípky pred ľudským imunitným systémom a ďalšia urýchlila jeho replikáciu. Podľa genetickej analýzy sú vírusy sezónnej chrípky, ktoré majú tendenciu postihovať ľudí v zimných mesiacoch, priamymi potomkami pandemických vírusov z roku 1918, uvádza sa v článku v časopise Nature Communications.

Tím pod vedením Thorstena Wolffa a Sébastiena Calvignaca-Spencera z Inštitútu Roberta Kocha v Berlíne odobral vzorky zo zachovaných pľúc, ktoré pochádzajú od obetí španielskej chrípky a sú uložené v lekárskych archívoch v Rakúsku a Nemecku. Dokázali úplne sekvenovať genóm vírusu z pľúcneho preparátu z Charité v Berlíne a čiastočne z dvoch ďalších vzoriek. V dvoch preparátoch z lekárskej zbierky Prírodovedného múzea (NHM) Viedeň v Narrenturm vo Viedni-Alsergrunde sa však podľa práce nezistil žiadny vírusový genetický materiál.

Vedci porovnali genetické sekvencie vírusu z troch vzoriek z Berlína s predtým známymi vírusovými sekvenciami obetí španielskej chrípky v amerických štátoch New York a Aljaška a analyzovali zmeny vo vírusoch v priebehu pandémie. Rovnako ako súčasná pandémia covidu-19 sa odohrala vo vlnách a svoj vrchol dosiahla na jeseň 1918, vysvetľujú v štúdii

Prekvapujúce odhalenie: Pandémia smrteľnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Library of Congress Prints and Photographs Division)

Sekvencie genómu ukazujú, že španielska chrípka sa šírila aj lokálnou nákazou a v niektorých prípadoch šírením na veľké vzdialenosti. Dve zmeny v bielkovine pravdepodobne lepšie chránili genóm chrípkového vírusu z hlavnej vlny pred ľudským imunitným systémom ako predošlé vírusy, vysvetlil Wolff. Okrem toho bol „vylepšený“ enzým, ktorý znásobuje ich genetický materiál. Boli preto optimalizované na reprodukciu v ľudských bunkách a prispôsobili sa svojim novým obetiam.

Prekvapujúce odhalenie: Pandémia smrteľnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vírusy prežili dodnes

Vírus z roku 1918 pravdepodobne pochádzal z voľne žijúcich vtákov, ale k ľuďom sa mohol dostať prechodným krokom prostredníctvom dobytka, povedal Calvignac-Spencer. Očividne tam zostal dodnes, pretože podľa genetickej analýzy sú všetky vírusy sezónnej chrípky priamymi potomkami pôvodného pandemického kmeňa.
 

Viac o téme: VýskumChrípkaVírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu