Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedec tvrdí, že vyriešil záhadu Bermudského trojuholníka: Toto má stáť za nevysvetliteľnými zmiznutiami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SYDNEY - Záhada Bermudského trojuholníka zostáva dlho nevyriešená. V tejto oblasti zmizlo niekoľko lietadiel a lodí. Konšpirační teoretici skúšali a formulovali viacero teórií o tom, čo mohlo spôsobiť tieto zmiznutia. Austrálsky vedec tvrdí, že z nich nemožno viniť ani mimozemšťanov, ani nadprirodzené sily.

Bermudský trojuholník je oblasť zhruba tohto tvaru, v ktorej jednom rohu leží Portoriko, v druhom Bermudy a v treťom Florida. Región známy aj ako Diablov trojuholník si v minulom storočí vyžiadal viac ako tisíc obetí. Doteraz zostáva pre expertov záhadou. 

Austrálsky vedec Karl Kruszelnicki ale uviedol, že pozná dôvod nevysvetliteľných zmiznutí. Podľa neho nejde o žiadnu záhadu, ale zlé počasie a zlyhanie ľudského faktora. "Podľa Lloyds of London a americkej pobrežnej stráže je počet zmiznutých lietadiel v Bermudskom trojuholníku percentuálne rovnaký ako kdekoľvek inde na svete. Oblasť sa nachádza blízko rovníka a bohatej časti sveta, Ameriky, a preto je tam veľká premávka," poznamenal Kruszelnicki ešte v roku 2017. 

Vedec tvrdí, že vyriešil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: google maps)

Špekulácie okolo Bermudského trojuholníka sa stali populárnymi v dvadsiatom storočí, keď v roku 1918 na konci prvej svetovej vojny zmizla loď USS Cyclops s 309 ľuďmi na palube a množstvom ťažkého nákladu počas svojej cesty z Barbadosu do Baltimoru. Dve zo sesterských lodí Cyclops tiež zmizli pozdĺž rovnakej trasy v roku 1941. Neskôr, v roku 1945, let 19, ktorý mal päť torpédových bombardérov TBM Avenger, vzlietol z námornej leteckej stanice na Floride v rámci rutinného cvičenia a zmizol. Zmizol aj hydroplán Martin Mariner, ktorý bol vyslaný na sledovanie lietadla s trinástimi ľuďmi na palube. Nenašli sa ani trosky, ani telá. 

Vedec tvrdí, že vyriešil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kruszelnicki dodal, že na vine naozaj nie sú žiadni mimozemšťania či nadprirodzené sily, ale neskúsenosť členov posádky a pilotov spolu so zlým počasím. Veliteľovi letu 19, poručíkovi Charlesovi Taylorovi, bolo vraj oznámené, aby letel na západ, ale rozhodol sa pokračovať v lete na východ. Odborník tiež prezradil, že Taylor lietal s opicou po užití množstva alkoholu a "v minulosti už dvakrát zablúdil a núdzovo pristál na vode". 

Viac o téme: ZáhadaBermudský trojuholník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu