Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Prekvapivé odhalenie o vakcíne Sputnik V: Porovnávali ju s Pfizerom, v tomto je lepšia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Vitaly Timkiv)

MOSKVA - Autori nie príliš rozsiahlej taliansko-ruskej laboratórnej štúdie dospeli k záveru, že protilátky účinné proti variantu omikron pretrvávajú v organizme ľudí očkovaných ruskou vakcínou Sputnik V dlhšie ako u tých, ktorí si nechali aplikovať vakcínu Pfizer a BioNTech. Predbežný výskum, ktorý financoval Ruský fond priamych investícií, ale zatiaľ vychádza z údajov len od niekoľkých desiatok dobrovoľníkov, informovala agentúra Reuters.

Vedci z rímskeho Spallanzaniho inštitútu a moskovského ústavu Nikolaja Gamaleju, ktorý vyvinul Sputnik V, porovnávali krvné sérum dobrovoľníkov očkovaných rôznymi vakcínami. Do výskumu sa zapojilo 51 osôb očkovaných ruskou vakcínou a 17 ľudí očkovaných dvoma dávkami prípravku od Pfizer/BioNTech.

KORONAVÍRUS Prekvapivé odhalenie o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ted S. Warren, File)

Podľa autorov štúdie boli protilátky účinné proti omikronu odhalené v krvnom sére 74,2 percenta ľudí očkovaných Sputnikom V a 56,9 percenta u osôb očkovaných vakcínou Pfizer/BioNTech. Vzorky boli odobraté tri až šesť mesiacov po aplikácii druhej dávky jednej z vakcín. 

Vakcína Sputnik V
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

Autori výskumu, ktorí sa teraz budú usilovať o nezávislé zhodnotenie bádania svojimi kolegami z odboru vyzdvihli, že nutnosť posilňujúcej tretej dávky vakcíny je zrejmá. Zo skoršieho výskumu ústavu Nikolaja Gamaleja vyplynulo, že posilňujúce očkovanie Sputnikom Light poskytuje väčšiu ochranu proti omikronu než samotné dve dávky Sputniku V.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusPfizerSputnikCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu