Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pozor na tieto prejavy nákazy! Deväť najbežnejších príznakov OMIKRONU u zaočkovaných ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Omikron sa stále šíri po celom svete s mnohými pozitívnymi prípadmi každý deň. Poznať príznaky je dôležité, pretože tak máte menšiu šancu na náhodný prenos vírusu. Séria štúdií dokázala, že priebeh nákazy variantom omikron je u očkovaných miernejší. Príznaky u očkovaných sa však líšia.

Viaceré výskumy ukazujú, že omikron má u očkovaných ľudí miernejší priebeh ako iné kmene. Posilňovacie dávky vakcíny chránia pred omikronom a ponúkajú najlepšiu šancu prekonať pandémiu, opakovane upozorňujú zdravotnícki predstavitelia. Zdá sa však, že príznaky u ľudí, ktorí boli očkovaní proti COVID-19, sú mierne odlišné. Britský epidemiológ Tim Spector, ktorý stojí za aplikáciou ZOE Symptom Study, kde ľudia zaznamenávajú svoje príznaky nákazy, odhalil približne deväť symptómov, ktoré sa neustále objavujú. 

Pozor na tieto prejavy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"V roku 2020 sa rýchlo ukázalo, že pôvodná alfa verzia koronavírusu spôsobila tri veľmi bežné symptómy - kašeľ, horúčku a stratu čuchu, ako aj najmenej dvadsať ďalších," uviedol Spector. Keď sa objavila delta, odborníci zaznamenali posun v najčastejšie hlásených príznakoch. "Symptómy podobné nachladnutiu, vrátane nádchy, bolesti hrdla a pretrvávajúceho kýchania, sa stali bežnejšími spolu s bolesťou hlavy a kašľom, najmä u ľudí, ktorí boli očkovaní," doplnil. 

Pozor na tieto prejavy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Príznaky podobné nachladnutiu sa objavujú najmä u zaočkovaných jedincov. Menej nahlasované, no stále pravdepodobné, sú tiež nevoľnosť, bolesti svalov, hnačka či kožná vyrážka. Pokiaľ teda pociťujete akékoľvek symptómy, ktoré by mohli súvisieť s covidom-19, zájdite radšej na test a vyhýbajte sa kontaktu s ostatnými. 

KORONAVÍRUS Po očkovaní treťou dávkou pacienti hlásia nezvyčajný vedľajší účinok

Bežné príznaky omikronu u očkovaných:

  • výtok z nosa
  • bolesť hrdla
  • kýchanie
  • bolesť hlavy
  • kašeľ
  • nevoľnosť
  • svalové bolesti
  • hnačka
  • kožná vyrážka
Viac o téme: PríznakyKoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu