Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vyšetrovatelia odhalili, kto zradil Annu Frankovú! Táto osoba vraj prezradila tajný úkryt rodiny

Anna Franková Zobraziť galériu (2)
Anna Franková (Zdroj: TASR/AP)

AMSTERDAM - Šesť rokov dlhé vyšetrovanie odloženého prípadu prezradenia úkrytu Anny Frankovej, ktorej denník sa stal symbolom tragického osudu miliónov ľudí židovského pôvodu počas druhej svetovej vojny, odhalilo prekvapivého podozrivého.

Podľa tímu vyšetrovateľov je ním židovský notár Arnold van den Bergh, ktorý si zrejme chcel zachrániť vlastný život, informoval denník The Guardian. Tím odborníkov, ktorý zahŕňal vyslúžilého agenta amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Vincenta Pankokeho a približne dvadsať historikov, kriminalistov a špecialistov na dáta, obvinil notára na základe anonymného listu, ktorý dostal Annin otec Otto Frank po svojom návrate do Amsterdamu. 

Vo vyšetrovacom spise sa tvrdí, že notár, ktorý bol členom židovskej rady, prezradil miesto úkrytu Frankovcov a ďalšie adresy, na ktorých sa ukrývali Židia. Nacisti objavili Annu a jej rodinu 4. augusta 1944 po tom, čo sa takmer dva roky skrývali v tajnom úkryte nad skladiskom pri kanáli v Amsterdame. Všetci boli deportovaní, Anna zomrela ako 15-ročná v tábore Bergen-Belsen, ktorý o mesiac neskôr oslobodila britská armáda.

V dokumente televíznej stanice CBS a sprievodnej knihe Rosemary Sullivanovej The Betrayal of Anne Frank (Zrada Anny Frankovej) sa uvádza, že notára k prezradeniu viedli obavy o vlastný život a bezpečie jeho rodiny. Vyšetrovatelia predpokladajú, že muž používal adresy úkrytov ako formu životného poistenia pre svoju rodinu. On ani jeho dcéra neboli deportovaní do nacistických táborov. Záhada, kto nacistov k úkrytu priviedol, zostáva napriek množstvu vyšetrovaní nevyriešená. Otto Frank, ktorý zomrel v roku 1980, mal údajne silné podozrenie na totožnosť tejto osoby, ale nikdy to nezverejnil. Novinárovi Frisovi Endtovi povedal niekoľko rokov po vojne, že rodinu zradil niekto zo židovskej komunity. Vyšetrovatelia zistili, že Miep Giesová, jedna z tých, ktorí rodinu pomohli ukryť, sa počas prednášky v Amerike v roku 1994 nechala počuť, že osoba, ktorá ich zradila, zomrela niekedy pred začiatkom 60. rokov minulého storočia. Van den Bergh zomrel v roku 1950.

Niektorí experti ale zdôraznili, že dôkazy nie sú presvedčivé. Historik Erik Somers z holandského ústavu pre štúdium vojny, holokaustu a genocídy (NIOD) ocenil rozsiahlosť vyšetrovania, k jeho záverom bol ale skeptický. "Zrejme vychádzajú z toho, že bol vinný a našli motív, ktorý tomu zodpovedá," povedal Somers agentúre Reuters. Podľa neho existuje mnoho ďalších možných dôvodov, prečo nebol Van den Bergh nikdy deportovaný, pretože "bol veľmi vplyvným mužom". 

V minulých desaťročiach bolo menovaných desiatky podozrivých. Samotný pamätník Dom Anny Frankovej dospel vo svojom poslednom vyšetrovaní v roku 2016 k záveru, že je možné, že objavenie tajného úkrytu bola náhoda.
 

Viac o téme: HolokaustDruhá svetová vojnaŽidiaAnna Franková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu