Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vedci skúmali, aké riziko predstavuje OMIKRON pre nezaočkovaných: Prekvapivé odhalenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JOHANNESBURG - Neočkovaní v prípade nákazy variantom omikron nebudú na tom tak zle, ako to bolo u predchádzajúcich mutácií. Závisí to od samotných vlastností omikronu, ktorý je menej virulentný. Prišli na to výskumníci z Juhoafrickej republiky (JAR), informovala agentúra Reuters.

Omikron vyvoláva celosvetovo menšie komplikácie než predchádzajúce varianty koronavírusu. Vedci sa snažia zistiť, do akej miery to ovplyvňuje imunitný systém populácie, ktorý sa po očkovaní výrazne posilnil. Na druhej strane s tým imunita nemusí mať nič spoločné, ale môže to závisieť od konkrétnych vlastností omikronu. 

KORONAVÍRUS Experti odhalili prognózy do budúcnosti: Toto má nasledovať, keď prehrmí to najhoršie

Štúdiu uverejnil juhoafrický inštitút pre nákazlivé choroby (NICD) v provincii Západné Kapsko. Vedci tam porovnávali 11 600 pacientov z prvých troch vĺn covidu s 5 100 ľuďmi, ktorí sa v JAR nakazili omikronom. Výsledky sa interpretovali asi tak, že pri nákaze omikronom asi štvrtina pacientov s nižším rizikom ťažkého priebehu covidu závisí od charakteristiky samotného vírusu. 

Vedci skúmali, aké riziko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Počas epidémie omikronu bol ťažký priebeh covidu potlačený buď prekonaním už predošlého variantu alebo ochranou, ktorú telo získa po zaočkovaní. V porovnaní s variantom delta možno 25 percent zníženého rizika hospitalizácií pripísať menšej miere infekčnosti omikronu," uvádza štúdia.

Viac o téme: ŠtúdiaJužná AfrikaKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu