Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Po očkovaní treťou dávkou pacienti hlásia nezvyčajný vedľajší účinok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - V Austrálii, podobne ako v iných krajinách, sa už rozbehlo očkovanie treťou dávkou proti koronavírusu. Obyvatelia sú však viac ako opatrní a váhajú. U tých, ktorí absolvovali tretie kolo, sa zvykne objavovať nový symptóm.

Austrálčania, ktorí dostali posilňovaciu dávku, hlásia vedľajšie účinky, uvádza news.com.au. Nežiaduce účinky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 ako bolesť hlavy, zvýšená teplota, únava či zimnica, sú všeobecne známe. V Austrálii sa však po tretej dávke objavuje čoraz častejšie opuch lymfatických uzlín. 

KORONAVÍRUS Po očkovaní treťou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

KORONAVÍRUS Vedci upozorňujú na tieto možné zmeny u žien po očkovaní

Lymfatické uzliny sú malé žľazy, ktoré filtrujú lymfu, číru tekutinu, ktorá cirkuluje lymfatickým systémom. Keď baktérie a vírusy prechádzajú lymfatickými kanálmi, zastavia sa v lymfatickej uzline. Tu sa stretávajú s infekciou alebo chorobou, hromadia sa v nich zvyšky, ako sú baktérie a mŕtve alebo choré bunky. V celom tele sú stovky lymfatických uzlín, nachádzajú sa najmä na krku, v podpazuší, hrudníku, bruchu a v oblasti slabín.

V nedávnej správe od Therapeutic Goods Administration (TGA) sa píše, že zväčšené (opuchnuté) lymfatické uzliny boli najčastejším nežiaducim účinkom po očkovaní posilňovacou dávkou. Z dva a pol milióna podaných tretích dávok vakcíny v Austrálii sa do druhého januára 2022 objavilo približne 600 takýchto hlásení. "Zväčšenie lymfatických uzlín býva veľmi častým príznakom všetkých vakcín, ktoré posilňujú imunitný systém," uviedlo TGA. 

KORONAVÍRUS Po očkovaní treťou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Porovnanie vakcín 

V prípade vakcín od spoločnosti Pfizer uviedlo asi päť percent ľudí, že po tretej dávke sa im zväčšili lymfatické uzliny. V prípade prvej, resp. druhej dávky to bolo len jedno percento. U Moderny sa objavili nežiaduce príznaky po tretej dávke u desiatich percent ľudí. Treba však poznamenať, že po očkovaní sa v blízkosti miesta vpichu môže objaviť opuch. Platí to aj pre podpazušie, kde sa nachádza veľký zhluk lymfatických uzlín. 

KORONAVÍRUS Po očkovaní treťou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Abdeljalil Bounhar)

Vakcíny proti COVID-19 obsahujú spike proteíny, ktoré sa po aplikácii do tela začnú hromadiť. Následne sa prenášajú do lymfatických uzlín, kde začnú reagovať biele krvinky. Imunologička z inštitútu Walter and Eliza Hall Institute (WEHI) Joanna Groomová vysvetlila, že podobné príznaky sa objavujú aj v prípade iných vakcín, napríklad proti chrípke. Navyše sa predpokladá, že u niektorých ľudí sa spustí veľká reakcia imunitného systému, čo môže viesť k rôznym zápalom. Austrália už uvažuje o nasadení štvrtej dávky. Mohla by tak nasledovať Izrael, kde sa tento proces aplikuje už od začiatku roka. Štvrtá dávka je však určená len pre zdravotníkov a ľudí s oslabenou imunitou.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu