Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Neuveriteľné VIDEO: Vedci vytrénovali rybičky na to, aby dokázali jazdiť na vozíku!

(Zdroj: Youtube/LiveScience)

NIR BANIM - Tím biomedicínskych inžinierov a neurovedcov z Ben Gurionovej univerzity v Izraeli realizoval zaujímavý experiment so zlatými rybkami, ktorý preukázal ich skvelé navigačné schopnosti. Rybičky pri ňom dokázali navigovať vozidlo a presunúť sa k cieľu, kde na ne čakala odmena.

Podľa autorov štúdie zverejnenej v časopise Behavioral Brain Research sa šiestim zlatým rybkám "vyškoleným" na používanie špeciálneho vozidla podarilo nájsť v malej miestnosti cestu k odmene. "Rybky v akváriu položenom na malom vozíku boli schopné ovládať vozidlo, preskúmať nové prostredie a dosiahnuť cieľ bez ohľadu na počiatočný bod, pričom sa vyhli slepým uličkám a opravili nepresnosti polohy," uviedli izraelskí vedci. 

Zariadenie, ktoré ovládali plávaním v určitých smeroch, reagovalo na ich pohyby, zrýchľovalo, otáčalo sa a zastavovalo. Vybavené bolo štyrmi motorizovanými kolesami a pohyb "vodiča" sledovalo pomocou kamery, počítača a technológie detekcie svetla, píše agentúra Reuters. Každá ryba sa naučila navigovať vozidlo k ružovému cieľu s odmenou v miestnosti s rozmermi tri krát štyri metre. Autori experimentu uviedli, že spôsob, akým je zastúpený priestor v rybom mozgu a stratégie, ktoré používa, môžu byť rovnako úspešné na súši i vo vode. 

Neuveríte, čo sa nachádza v ústach tejto ryby: Keď otvorí papulu, zostanete ohromení

"Je to dôkaz, že zlaté rybky majú kognitívnu schopnosť naučiť sa komplexnú úlohu v prostredí, ktoré je úplne odlišné od toho, v akom sa vyvinuli. Každý, kto sa učil bicyklovať alebo šoférovať, vie, aké je to spočiatku náročné," okomentovala výsledky experimentu fyzička Shachar Givonová. Ryby sa vraj postupne zlepšovali, nakoniec dokázali ovládať vozidlo a podarilo sa im dostať ho k cieľom.

Viac o téme: RybaExperiment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu