Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Neskutočné, čo sa podarilo Číňanom: Zapli umelé slnko, ktoré je päťkrát horúcejšie než to skutočné

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/South China Morning Post)

HEFEI - Čínska národná nukleárna spoločnosť predstavila nový fúzny reaktor, ktorý je schopný vyprodukovať rekordne vysoké teploty. Zariadenie replikuje fyziku skutočného Slnka a spája atómové jadrá. Vďaka tomuto procesu je schopné vytvoriť obrovské množstvo energie, ktorú je možné premeniť na elektrinu bez odpadu a hrozby environmentálnej katastrofy. Takto sa podarilo zapnúť umelé Slnko.

Číne sa podarilo zapnúť umelé slnko, ktoré je päťkrát horúcejšie ako to skutočné. Experimentálny pokročilý tokamak (EAST) z dielne Čínskej národnej nukleárnej spoločnosti (CNNC) podľa tlačovej agentúry Xinhua dosiahol teplotu 70 000 000 stupňov Celzia. Konečným cieľom jeho vývoja je dodávať čistú energiu, ktorej výroba je založená na činnosti prirodzených reakcií hviezd. "Nedávna operácia vytvára solídny vedecký a experimentálny základ pre chod fúzneho reaktora," uviedol šéf vedeckého tímu Gong Xianzu z Ústavu fyziky plazmy Čínskej akadémie vied. Projekt EAST stál v prepočte viac ako 839 miliárd eur a bude prebiehať do júna. 

HL-2M tokamak - jedno z čínskych umelých Sĺnk
Zobraziť galériu (2)
HL-2M tokamak - jedno z čínskych umelých Sĺnk  (Zdroj: profimedia.sk)

Práve jadrová fúzia je oblasť, v ktorej vidia vedci budúcnosť výroby čistej energie. Napriek desaťročiam výskumu si ale bude musieť ľudstvo ešte chvíľu počkať, kým sa stane realitou. V čom spočívajú jej výhody? Reaktory replikujú fyziku skutočného Slnka a vytvárajú obrovské množstvo energie. Pre tento proces však nie sú potrebné fosílne palivá a na rozdiel od procesu jadrového štiepenia neprodukuje nijaký nebezpečný odpad. Podľa fyzikov pri ňom zároveň vzniká oveľa menšie riziko environmentálnej katastrofy. Čínsky reaktorový tím zároveň poskytuje technickú podporu ďalšiemu megaprojektu jadrového fúzneho reaktora (ITER), ktorý sa v súčasnosti realizuje vo francúzskom Marseille, píše britský The Independent

Medzinárodný termonukleárny experimentálny reaktor (ITER) bude po dokončení najväčší na svete. Takúto elektráreň ako súčasť zelenej priemyselnej revolúcie plánuje budovať aj Veľká Británia. Cieľom britského projektu Spherical Tokamak for Energy Production (STEP) je vytvoriť koncepčný dizajn do roku 2024, pričom prvé dodávky elektriny by sa mali dostať do domácností v 40. rokoch tohto storočia.

Viac o téme: Jadrový reaktorČínaUmelé SlnkoHL-2M tokamak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu