Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Prehovorila lekárka, ktorá objavila variant omikron: Jej slová potešia asi každého

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/styzor)

JOHANNESBURG - Lekárka, ktorá ako prvá informovala o novej mutácii koronavírusu, sa vyjadrila, že príznaky ochorenia pri tomto variante sú veľmi mierne. Veľkú Britániu navyše obviňuje zo zbytočného šírenia paniky.

Británia už podnikla prvé kroky na spomalenie šírenia nového variantu omikron, pričom premiér Boris Johnson a minister zdravotníctva Sajid Javid potvrdili, že prekrývanie dýchacích ciest rúškom bude opäť povinné vo verejnej doprave aj v obchodoch. Sprísnili sa karanténne opatrenia pre cestujúcich do krajiny aj pre osoby, ktoré sa dostali do kontaktu s pozitívnym. 

Lekárka odhalila príznaky nákazy omikronom: V tomto sa líšia od iných variantov KORONAVÍRUSU

Prvýkrát bol variant omikron zaznamenaný v africkej Botswane. Ako sa už spomínalo, odborníci sa obávajú najmä toho, že je odolný voči covidovým vakcínam. Predsedníčka Juhoafrickej lekárskej asociácie Angelique Coetzeeová sa ale snaží upokojiť situáciu a hovorí, že "symptómy variantu omikron sú len mierne".

VIDEO Prehovorila lekárka, ktorá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V rozhovore pre Andrew Marr Show sa vyjadrila, že tento variant prvýkrát pozorovala u muža vo veku okolo tridsať rokov. Mal bolesti hlavy a bol stále unavený a vyčerpaný. "To, čo klinicky vidíme v Južnej Afrike, a berte ohľad na to, že sa nachádzam v úplnom epicentre omikronu, sú príznaky koronavírusu len veľmi mierne," informovala. 

Viac o téme: OpatreniaVeľká BritániaJužná AfrikaOmikronAngelique Coetzee
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu