Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Námorníci neverili vlastným očiam, keď pozreli z lode: Takú nádheru ešte nikdy nevideli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KINGSTON - Posádka holandskej obchodnej lode nakrútila blízko Jamajky zábery, na ktorých je vidieť vzácnu veľrybu bielu. Netypicky sfarbeného vorvaňa obrovského, ktorého vo svojom románe zvečnil americký spisovateľ Herman Melville, sa prírodovedcom podarilo spozorovať za posledné dve desiatky rokov len párkrát, napísal denník The Guardian.

Vorvane bývajú spravidla šedé, čierne alebo hnedé. "Úplne bieleho vorvaňa som nikdy nevidel. Videl som ale jedincov, ktorí boli bieli len sčasti, napríklad mali biele škvrny v oblasti brucha," povedal denníku morský biológ Hal Whitehead, ktorý sa na výskum vorvaňov špecializuje.

Naposledy bol biely vorvaň videný v roku 2015 v blízkosti Sardínie. V Austrálii v 90. rokoch získal slávu biely jedinec iného druhu veľrýb - keporkaka. Biela veľryba nemusí byť nutne albín, môže ísť o živočícha, ktorý trpí leucizmom, teda zníženou pigmentáciou. Ak by veľryba pozorovaná pri Jamajke bola albín, zistilo by sa to podľa ružových očí. Zábery vorvaňa ale boli nakrútené z takej diaľky, že oči u neho vidieť nie sú.

Viac o téme: MoreLoďJamajkaVeľryba biela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu