Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kruté následky zrušenia KORONAVÍRUSOVÝCH opatrení: Ľudia prestali nosiť rúška, nasledovala katastrofa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HOUSTON - Nová štúdia z Texasu poukázala na rýchly návrat sezónnych respiračných vírusov iných ako ten, ktorý spôsobuje COVID-19. Výskumníci tak potvrdili dôležitosť nosenia rúšok, sociálneho dištancu a iných preventívnych opatrení. Podľa odborníka je možné, že v nadchádzajúcich mesiacoch budeme čeliť dvojitej hrozbe - covidu aj chrípke.

Nárast respiračných vírusov na úroveň pred pandémiou prišiel tesne pred tým, ako americký štát Texas začiatkom marca ukončil povinnosť nosenia rúšok a zrušil obmedzenia pre podniky, aby mohli obnoviť svoju prevádzku. Aktualizované usmernenia od Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v polovici mája dovolili plne zaočkovaným obnoviť bežné aktivity bez povinnosti nosenia rúšok a dištancovania sa. 

Protipandemické opatrenia sa postarali o nevídaný jav: Experti ale varujú, tieto pliagy sa vracajú späť

Prudké oživenie sezónnych respiračných vírusov

Správa s názvom "Opätovný výskyt sezónnych respiračných vírusov v Houstone v Texase po uvoľnení obmedzení COVID-19" sa objavila v časopise Microbiology Spectrum. Jej autorom je lekársky riaditeľ diagnostickej mikrobiológie v o Všeobecnej nemocnici Houston Methodist Wesley Long. "Toto prudké oživenie sezónnych respiračných vírusov, ktoré sme videli v Houstone, nebolo prekvapujúce po tom, čo boli v Texase zrušené príkazy na nosenie rúšok a ďalšie preventívne opatrenia, ako napríklad sociálny odstup a obmedzenie počtu osôb v obchodoch, reštauráciách a podujatiach. Správy o náraste respiračných vírusových ochorení iných ako COVID-19 po zrušení obmedzení boli trendom, ktorý sme videli v USA, ako aj na medzinárodnej úrovni," skonštatoval Long. 

Kruté následky zrušenia KORONAVÍRUSOVÝCH
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Uvoľnenie nariadení a nízka miera zaočkovanosti nakoniec viedli k štvrtému prudkému nárastu pozitívnych prípadov v mnohých častiach USA. Keď si Long a jeho tím začiatkom tohto roka všimol zhluk sezónnych infekcií koronavírusov iných ako COVID-19 diagnostikovaných v centre Houston Methodist, získal údaje o respiračných patogénoch v Houstone. Vedci zistili, že zatiaľ čo rinovírusové a enterovírusové infekcie sa na jeseň 2020 po uvoľnení kapacitných limitov pre bary a reštaurácie v Texase začali znovu objavovať, sezónne koronavírusy s výnimkou covidu, parainfluenza a respiračný syncyciálny vírus (RSV) vykazovali výrazný nárast prípadov počas štyroch mesiacov od zrušenia epidemických opatrení. 

Kruté následky zrušenia KORONAVÍRUSOVÝCH
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nárast o viac ako 200 percent

Séria histogramov štúdie ilustruje výrazný odliv a tok diagnóz respiračných vírusov v Houstone počas každej fázy prijatia a uvoľnenia preventívnych opatrení. Výskumný tím zaznamenal medzimesačný nárast parainfluenzy a sezónnych koronavírusov. Predovšetkým prípady RSV sa dramaticky zvýšili v letných mesiacoch. Od apríla do júna zaznamenala oblasť Houstonu ich nárast o viac ako 200 percent. Long poznamenáva, že podobný nárast RSV bol zaznamenaný aj inde, najmä v Austrálii, po tom, čo sa tam zmiernili opatrenia. Počet prípadov RSV vyvrcholil v júli. "Výskum jasne demonštruje užitočnosť rúšok a sociálneho odstupu a účinok, ktorý mali tieto nefarmakologické opatrenia na potlačenie všetkých respiračných vírusov, nielen COVID-19," dodal Long. Odborníci teraz upriamujú svoju pozornosť na chrípku a na to, čo môžu očakávať v súvislosti s covidom, pričom sledujú, či túto jeseň zažijeme dvojitú hrozbu v podobe covidu a chrípky.

Viac o téme: ChrípkaTexasKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu