Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na tomto mieste netušili o existencii COVIDU: Dozvedeli sa o ňom až keď ich prišli zaočkovať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

LIMA - Vodca domorodej komunity v odľahlej časti amazonského pralesa v Peru sa o pandémii covidu-19 dozvedel až tento rok v októbri, keď sa do jeho dediny doplavili na lodi zdravotníci s vakcínami. Ich cesta do miest, kam nevedú diaľnice ani iné cesty, trval tri dni. Píše o tom agentúra Reuters.

"O covide sme nič nevedeli, teraz o tom počujeme prvýkrát," hovorí prostredníctvom tlmočníka Mariano Quisto, miestny náčelník kmeňa Urarinaov, ktorý žije hlboko v pralese v peruánskej Amazónii. Do dediny Mangual v riedko obývanom regióne na severe Peru dorazili zdravotníci spoločne s pracovníkmi Medzinárodného červeného kríža. V člnoch počas plavby z mesta Iquitos strávili za tri dni 26 hodín. Do Iquitos sa dá dostať len lodnou alebo leteckou dopravou, okrem Amazonky ho so zvyškom sveta nespájajú žiadne cesty. 

Iquitos
Zobraziť galériu (3)
Iquitos  (Zdroj: Getty Images)

Mangual leží najvyššie proti prúdu rieky, jeho obyvatelia sa živia lovom a rybolovom. Žijú vo vyvýšených drevených chatrčiach a nemajú elektrinu. Spojenie s okolitým svetom je len minimálne a taktiež miestny jazyk sa po stáročia vyvíjal v úplnej izolácii. Zdravotníci viezli na lodiach 800 dávok čínskej vakcíny Sinopharm a chladili ich suchým ľadom. Ešte tento mesiac budú musieť plavbu absolvovať znovu kvôli druhej dávke. 

Vedci odhalili nečakaný zdroj šírenia KORONAVÍRUSU: Hrozí vznik nových variantov!

"Rozhodla som sa nechať sa zaočkovať, aby som neochorela. Je totiž možné, že keby k nám prišli obchodníci, tak chorobu prinesú so sebou a nakazia nás," povedala jedna z miestnych žien. "Žiadny oddiel sa tu už roky neobjavil. Tieto komunity sú naozaj zabudnuté," hovorí Gilberto Inuma z organizácie Fepiurcha, ktorá bojuje o práva Urarinaov. Tento kmeň, jeden z najizolovanejších v Peru, tvorí podľa oficiálnych štatistík asi 5800 ľudí. Napriek tomu podľa Inumu do niektorých dedín už koronavírus prenikol. Na COVID-19 tu zomrelo najmenej päť ľudí. 

Na tomto mieste netušili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Obtiažna plavba proti prúdu rieky ukazuje, ako veľmi náročná môže byť vakcinácia domorodých obyvateľov a zdravotná starostlivosť v odľahlých dedinách. Nie je tam žiadny lekár a je problém postarať sa napríklad o chorých s maláriou, hnačkou či bolesťami hlavy. U domorodcov v Peru je podiel očkovaných ľudí veľmi nízky. V celej krajine obe dávky vakcíny dostala zhruba polovica obyvateľov, medzi Indiánmi je to len pätina. 

Viac o téme: OčkovanieDomorodciPeruKoronavírusAmazóniaCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu