Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Experti skúmali očkovanie treťou dávkou: Jednoznačné zistenie, ktoré by ste mali vedieť

Očkovanie vakcínou od spoločností Pfizer a BioNTech Zobraziť galériu (2)
Očkovanie vakcínou od spoločností Pfizer a BioNTech (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke)

BERLÍN - Tretia dávka vakcíny proti covidu-19 od spoločností Pfizer a BioNTech je účinná na 95,6 percenta, vyplýva zo zverejnenej správy obidvoch farmaceutických firiem. V tretej fáze klinických testov skúmali reakciu viac ako 10 000 účastníkov starších ako 16 rokov. Vakcína je podľa nich účinná aj proti variantu delta, ktorý bol v čase testovania najčastejší a prevažuje aj teraz.

Účastníci testov dostali tretiu dávku v priemere jedenásť mesiacov po druhej dávke, časť z nich dostala placebo. V skupine, ktorá dostala tretiu dávku, sa neskôr vyskytlo päť prípadov nákazy covidom. V skupine, ktorá dostala placebo a v praxi teda mala len dve pôvodné dávky, sa vyskytlo 109 infikovaných. Z porovnania týchto dvoch čísel vychádza záver o viac ako 95-percentnej účinnosti. 

KORONAVÍRUS Experti skúmali očkovanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Mediánový vek testovanej skupiny bol 53 rokov, takmer štvrtina účastníkov boli seniori nad 65 rokov. Analýza podskupín testovaných preukázala účinnosť tretej dávky bez ohľadu na vek, pohlavie, etnicitu alebo zdravotné predispozície. "Tieto výsledky poskytujú ďalšie dôkazy o výhodách tretej dávky. Snažíme sa ľudí účinne ochrániť pred touto chorobou," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla. 

KORONAVÍRUS Vedci skúmali účinnosť vakcíny Pfizer na adolescentov: Ďalší dôkaz o...

Farmaceutické firmy uviedli, že podrobné výsledky štúdie čo najskôr predložia k recenzovaniu americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), Európskej agentúre pre lieky (EMA) a ďalším regulačným agentúram. Európsky aj americký regulátor už skôr schválili podanie tretej dávky vakcín Pfizer/BioNTech aj Moderna pacientom z rizikových skupín. EMA nechala konečné rozhodnutie o tretej dávke na jednotlivých štátoch.

Viac o téme: účinnosťVakcínaKoronavírusPfizerBioNTechTretia dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu